Yüzde 12 hedefi hala geçerli

ANKARA (İHA) - Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, enflasyonda yüzde 12'lik yıl sonu hedefinin hala geçerli olduğunu bildirdi. Ali Babacan Mayıs ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Mayıs ayı itibariyle 12 aylık tüketici fiyatları (TÜFE) artış hızı yüzde 8.88, toptan eşya (TEFE) fiyat artış hızı ise yüzde 9.56 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Türkiye'de sonunda TÜFE'de de tek haneli enflasyon oranlarına ulaşıldığını ve böylece enflasyonla mücadelede tarihi bir başarı elde edildiğini belirterek, "Türkiye'de bir nesil ömründe ilk defa TÜFE'de tek haneli rakamları görmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

Enflasyonla mücadelede elde edilen başarının tutarlı makro ekonomik politikaların ve bu politikaların arkasındaki güçlü siyasi iradenin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Babacan, bugüne kadar çeşitli iktidar dönemlerinde enflasyonla mücadele programları açıklanmış ancak hiç biri başarılı olamadığını kaydetti.

Hükümetin iş başına geldiği günden itibaren verdiği tüm sözlerin ve hedeflerin arkasında durduğunu ve bu hedefleri gerçekleştirdiğine değinen Babacan, "Büyük bir şeffaflıkla yürüttüğümüz ekonomi politikalarımız, gerek ekonomik birimlere gerekse halkımıza güven vermiş ve sağlanan bu güven ortamı enflasyonla mücadelede en önemli anahtar olmuştur. Yüksek ve belirsiz enflasyonla mücadelemiz hız kesmeden devam edecek ve önümüzdeki yıllarda Maastricht kriterleri mutlaka yakalanacaktır" ifadelerini kullandı.

Her ay açıklanan aylık fiyat artışlarıyla ilgili konjonktürel gelişmelere bağlı çeşitli yorum ve analizler yapmanın mümkün olduğunu vurgulayan Ali Babacan, "Nitekim bazı aylarda kuraklık, don ve doğal afetlere bağlı olarak tarım fiyatlarının beklenenin üzerinde artması, petrol fiyatlarındaki düşüş veya yükselişin maliyetler üzerindeki etkisi gibi dışsal sayılabilecek faktörler aylık fiyat artışlarında etkili olmaktadır. Ancak, temellerin sağlam olduğu ekonomilerde bu gelişmeler enflasyonda kısa süreli etkide bulunmaktadır. Türkiye ekonomisi de gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlarla temellerini gittikçe güçlendirmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Ali Babacan açıklamasının sonunda, enflasyonda gelinen noktanın son derece sevindirici olduğunu, ancak gelecek aylarda dönem dönem artışların görülebileceğini belirterek, "İhtiyatla belirlediğimiz yüzde 12 hedefimiz halen geçerlidir. Bu hedef, üyesi olmak yolunda önemli adımlar attığımız Avrupa Birliği standartlarının oldukça üstündedir. Ancak enflasyonla mücadelede kararlılığımız aynen devam edecek ve AB standartlarına ulaşılacaktır" ifadelerine yer verdi.