Yüzde 37'si Kapıyı Sormadan Açtı

GÖKMEN YÜCE - Burdur Emniyet Müdürlüğü, "Mala karşı işlenen suçlarla mücadele" kapsamında "Güven Eli Projesi" gerçekleştirdi.

GÖKMEN YÜCE - Burdur Emniyet Müdürlüğü, "Mala karşı işlenen suçlarla mücadele" kapsamında "Güven Eli Projesi" gerçekleştirdi. AA muhabirinin Burdur Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğünün katkılarıyla geçen yılın nisan ayında kent merkezinde başlatılan proje çalışması sona erdi. "Mala karşı işlenen suçlarla mücadele"nin esas alındığı projede, daha çok aileyi himaye ve kontrol eden kadınlara yönelik çalışma yapıldı. Proje başlamadan önce 500 kişiye "Güven Eli Projesi Ön Değerlendirme Anketi" uygulanarak, vatandaşların eğilimleri ve alışkınlıkları belirlendi. Buna göre evden ayrıldığında dış kapıyı her zaman kilitleyen vatandaşların oranı yüzde 70, bina kapısının kapatılmasına dikkat edenlerin oranı yüzde 69, sucu, tüpçü, yemek servisi elemanı gibi kişilere kendi siparişi yoksa kapıyı açmayanların oranı yüzde 61, tanımadığı kişilere kapıyı açtığında güvenlik zinciri kullananların oranı yüzde 40, evden ayrıldığında anahtarı saksı veya paspas altına koyanların oranı ise yüzde 48 olarak tespit edildi. Buna karşın evden hırsızlık olaylarının "Kilitli olmayan kapıyı kart yardımıyla açmak", "Kapı göbeğini kırma", "Açık olan balkon kapılarından girmek", "Pimapen kapı ve pencereleri açarak girmek" suretiyle yapıldığı belirlendi. - Yüzde 37'si kapıyı sormadan açtı "Güven Eli Projesi" kapsamında gerçekleştirilen "Kapı zili uygulamasında" bin 44 dairenin ziline basıldı. 106'sından hiç cevap alınamadığı için evde olmadıkları düşünülerek değerlendirme dışı bırakıldı. Herhangi bir bilgilendirme gerçekleştirilmeyen 866 dairede yapılan uygulamada, vatandaşların ikamet ettiği dairelerin yüzde 37'sinde zili kimin çaldığı sorulmadan kapı açıldı. Burdur Emniyet Müdürlüğünün vatandaşlara yönelik kurslar ve çalışmalardan sonra bu oran yüzde 24'e düştü. - Evden hırsızlık yüzde 10,2, iş yerinden hırsızlık yüzde 25,92 azaldı Proje kapsamında bilgilendirici 12 bin broşür, 600 afiş, 3 bin etiket hazırlanarak otobüslere, akaryakıt istasyonlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına, site girişlerine asıldı. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurslarına, Kur'an kurslarına ve okullara gidilerek evden ve iş yerinden yapılan hırsızlıklara karşı alınacak önlemler konusunda sunum yapıldı. Çalışmalar sonunda mala karşı işlenen suçlarda evden hırsızlık olayları geçen yıl, 2012 yılına göre yüzde 10,2, iş yerinden hırsızlık olayları ise yüzde 25,92 oranında azaldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz