Yüzerken çocukları denizde yalnız bırakmayın uyarısı

SAMSUN (İHA) - Çocukları denizde yüzerken yalnız başına bırakılmaması gerektiğini belirten Sualtı Samsun İl Temsilcisi Dr. Gürol Özoral, aileleri uyardı.

Son günlerde boğulma olaylarındaki artışa dikkat çeken Dr. Özoral, "Türkiye'de son on yılın istatistiklerine bakıldığında neredeyse her sene yaklaşık bin kişi boğulma neticesinde hayatını kaybediyor. Trafik kazalarından sonra en sık ölümlerin yaşandığı kazaları boğulmalar oluşturuyor. Son haftalarda tüm sahillerden onlarca boğulma vakaları bildiriliyor. Havuzlardan ve sahillerden birçok boğulma haberleri, yanlış atlamalara bağlı çakılmalar, boyun kırıkları, neticesinde ölümler ve sakatlıklar birçok
aileyi mağdur bırakıyor. Boğulma olayları ile en çok çocukların karşı karşıya geliyor. Aileler denize ve havuza giren çocuklarının mutlaka yanında yüzmeli ve onlarla birlikte hareket edip onları göz teması ile takip etmelidir. Çocuklarınızı sahilde ve denizde yalnız bırakmayın. Bir anlık dalgınlık küçük çocukların hayatına mal olabilir. Su üstünde ya da su kenarında bulunan ve bulunması gereken herkesin yüzme, kurtarma, ilkyardım ve temel yaşam desteği bilgisinin olması gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Boğulma olayı yaşayanların büyük bir kısmının yüzme bilenlerden oluştuğunu ileri süren Dr. Gürol Özoral," Nerede olursa olsun, ne kadar sağlıklı olursanız olun ve ne kadar iyi yüzme bilirseniz bilin, yine de yalnız başınıza suya girmemeniz gerektiği kuralını aklınızda tutmalısınız. Alkol alımının ardından yüzme ya da gezi amaçlı tekne gezisi, suda boğulma olasılığını artırmaktadır. Plajlarda, havuzlarda ve teknelerde can simitlerinin bulunması ve bunların yeterli sayıda olması çok önemlidir. Plajlarda ve
yüzme havuzlarında çalışan personelin can kurtarma ve temel yaşam desteği eğitimlerini almış olmaları gerekmektedir" diye konuştu.

Özellikle Karadeniz sahilleri açık deniz sahilleri olduğunu ve dalga yüksekliğinin insanı aldattığını belirten Dr. Özoral, "Dalga oluşurken, insanı deniz çekiyormuş gibi gelebilir. Samsun sahili kumluktur, kıyıya yakın dalyanlar oluşmuştur. Dalyanlar denizin içinde dalga tarafından oluşmuş kum tepeleridir. Dalgalı denizde dalganın etkisiyle birden denizin ayağınızın altından gittiğini sanırsınız bu tamamen dalganın sizi yükseltmesindendir. Suda ani panikleme insanın gereksiz efor sarf etmesi beraberinde tükenmeyi getirir ve istenmeyen sonuçlar doğabilir. Bu yüzden denize yalnız ve alkollü iken girmeyiniz. Dibini görmediğiniz suya atlamayınız. Çocukları sahilde ve denizde yalnız bırakmayınız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Boğulma vakasıyla karşılaşıldığında mutlaka soğuk kanlı olup öncelikle 112 Ambulans Servisi'ni arayarak olay yerine profesyonel yardım çağrılması gerektiğini kaydeden Dr. Gürol Özoral, sözlerini söyle tamamladı: "Can kurtarma konusunda eğitimli değilseniz, boğulmakta olan bir insanı kurtarmak amacıyla suya girmeyin. Üzerinizdeki ceket, bir dal parçası, teknedeki can simidi, kürek, halat benzeri malzemeleri kullanarak, kişiyi sudan çıkarmaya çalışın. Boğulmakta olan kişi, can havliyle sizi de suyun dibine çekebilir. Olay yerine profesyonel yardım gelene kadar boğulmuş olan kişi, sırtüstü sert bir yere yatırılarak temel yaşam desteği uygulamalarına başlanır. Bunun için hava yolu açıklığı sağlanmalı ve gerektiğinde solunum desteklenmelidir. Gerektiğinde göğüs masajına başlanmalıdır. Bilgi ve doğru uygulama hayat kurtarır".