Yüzlerce kanser hastasına sadece 20 yatak

Günde 80 hastanın aktif kemoterapi aldığı, ışın tedavisi gören hastalarla birlikte 250 kişinin polikliniğe başvurduğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatarak takip edilmesi gereken kanser hastaları için ayrılan yatak sayısı sadece 20.

Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özdoğan, Antalya'da yılda 3 bin kişiye kanser tanısı konduğunu belirterek, Antalya'nın kanser görülme sıklığı açısından Türkiye genelinde ilk 5 il arasında bulunduğu açıkladı. Özdoğan, Antalya'da ilk sırada akciğer kanserinin yer aldığını ifade ederek, "Bunu sırayla meme, kolon ve mide kanseri izliyor" dedi. Çevre iller ve ilçelerdeki vatandaşlara da hizmet veren Akdeniz Üniversitesi bünyesinde bir Onkoloji Hastanesi'nin kurulması gerektiğini
kaydeden Özdoğan, Antalyalılar'ı bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Özdoğan, "Böyle bir hastanenin kurulması en büyük arzumuzdur. Devlet-vatandaş işbirliğiyle bunu gerçekleştirebiliriz. Bölümümüzdeki doktorların mevcut hizmet seviyesi en üst düzeydedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kanser tanısı konan birçok hastanın ilk olarak Antalya dışındaki hastanelere ya da maddi durumu iyi olan hastaların yurtdışındaki hastanelere başvurduğunu bildiren Özdoğan, şunları söyledi:

"Oysa ki biz hekimler olarak bu hastalara en üst seviyede hizmet verebilecek durumdayız. 3 öğretim üyesi, 2 uzman, 2 asistan ve 8 hemşireden oluşan kadromuzla hastalarımızın yanındayız. Yaşanan sıkıntıların tamamı alt yapı eksikliğinden kaynaklanıyor. Kanser hastalarının tedavi sürecini ağrısız ve sıkıntısız geçirmesi için, yaşam kalitelerinin artması için gerekli donanıma sahip bir hastanenin hizmete girmesi en büyük arzumuz."

Aktif kemoterapi alan hastalarda yüzde 5-7 arasında ciddi yan etki gelişmesi riski bulunduğunu anlatan Özdoğan, "Bu risk hastanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabilecek kadar ciddi olabiliyor. Dolayısı ile bu hastaların yatarak takip edilmesi gerekiyor. Ama onkoloji bölümü olarak yatarak tedavi edebileceğimiz hastalar için ayrılan yatak sayısı sadece 20" şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi'nde Fethiye, Gazipaşa, Alanya ilçe ve çevre illerden de hastaların tedavi olduğunu hatırlatan Özdoğan, yatak bulabilen hastaların yakınlarının ise konaklama sorunu yaşadığına dikkat çekti. Birçok hasta yakının hasta bahçelerinde sabahladığını hatırlatan Özdoğan, "Hastalar için yeterli yatak sayısı bulunmadığı gibi, hasta yakınları için de bir misafirhanemiz yok" dedi. Özdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Oysa Antalya bir turizm kenti. Kent merkezinde pek çok otel ve kurum misafirhaneleri mevcut. Bu otel ve misafirhanelerin sadece 5-10 yatak ayırması ile bu sorun çözülebilir. Hasta yakınları cüzi ücretle buralarda konaklayabilir. Ancak en ideali tabii ki kampus içinde bir misafirhanenin bulunmasıdır."

Yaklaşık 1 ay önce Antalya Onkoloji Derneği'nin kurulduğunu da bildiren Doç. Dr. Mustafa Özdoğan, başkanlık görevini yürüttüğü derneğin henüz 15 üyesi olduğunu açıkladı. Derneğin çalışmaları arasında halkın kanser konusunda bilinçlendirilmesinin ilk sırada yer aldığını söyleyen Özdoğan, önümüzdeki günlerde aktif çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

İHA