Yüzme havuzları hastalık riski taşıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için tercih edilen yüzme havuzları, sağlık açısından çeşitli riskler taşıyabiliyor. Hijyeni sağlanmayan yüzme havuzlarının, tifo, paratifo, dizanteri, mantar ve uyuz ile göz, kulak, burun ve boğaz enfeksiyonlarına neden olabileceği bildirildi.

Havuz suyu periyodik aralıklarla 0.8 mg/l düzeyinde klorlanması, klor seviyesinin, 0.4 mg/l'nin altına düşmemesi gerektiğini söyleyen Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Gül, şunları söyledi:

"Açık havuzlar her gün, kapalı havuzların ise gün aşırı, havuz dibi emici süpürgeyle temizlenmesi gerekmektedir. Havuz duvarındaki lekelerin klorlu suyla ovularak, havuz üzerinde biriken kirlerin ise bekletilmeden temizlenmesi büyük önem taşımaktadır. Havuz suyu filtre sisteminin de usulüne uygun bakımının yapılması gerekiyor. Havuz çevresi her gün yıkanarak, haftada 1 gün de klorlu suyla fırçalanarak temizlenmelidir. Havuz çevresinde su birikmesine müsaade edilmemeli. Her gün duşlar, tuvaletler, lavabolar, oturma yerleri, sıralar klorlu suyla yıkanmalıdır."

Reklam
Reklam

HAVUZ TEMİZLİĞİ TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Havuz temizliğinin tek başına yeterli olmadığını ve havuza girme kurallarına uyulmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Gül, şu bilgileri verdi:

"Hastalık taşıyan havuz ayak enfeksiyonu, deri lezyonu, çıban, göz iltihabı, kulak akıntısı, güneş yanığı ya da herhangi bir bulaşıcı hastalığı olan kişilerin kendi sağlığı ve toplum sağlığı için havuza girmemeleri gerektir. Havuz kenarlarında yemek yenilmemesi ve sigara içilmemesi, ayakkabı ya da dışarıda giyilen terliklerin kullanılmaması doğru bir davranıştır. Uzun saçlı olanların bone takması, sabunla yıkanmadan havuza girilmemesi ve kesinlikle havuza tükürülmemesi gerekmektedir."

Anahtar Kelimeler: