Yüzümü nasıl şekillendirsem?

Yüz bölgesinde yerçekimine bağlı değişiklikler, bir başka deyişle yaşlanmanın etkilerini görürüz. Plastik cerrahlar sadece yaşlanmanın etkilerini geri almak için çalışmaz, bazen de doğuştan itibaren kişilerin kendi görünümlerinde beğenmedikleri noktalar vardır.

Örneğin; iri ve kemerli bir burun, düz bir yüz, ince dudaklar. Bu yapısal sorunlar için de çare üretmek plastik cerrahların vazifesidir. Tabii hasta beklentilerinin makul sınırlar içinde olması ve istenen değişikliklerin gerçekleştirilebilecek seviyede olması kaydıyla.

Peki ya yüze yapılan şekillendirme işlemleri? Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Ahmet Sönmez, konuyla ilgili aşama aşama her bir detayını bizler için paylaştı.

DUDAK VE YÜZ BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMELİ

Yüz şekillendirme amaçlı kullanılan yöntemler arasında en iyisi hyalüronik asit içerikli dolgular. Dolguları yüzün hemen her alanında kullanmak mümkün iken en sık uygulama alanı ise dudaklardır. Özellikle son yılarda dudak dolgularına rağbet arttı. Dolgun dudaklar dişi bir görünüm kazandırmakla birlikte aşırıya kaçtığı zaman da son derece yapay ve itici gözükebilir. Dudak dolgusu isteyen hastanın sadece dudakları değil tüm yüzü değerlendirilmeli.

Reklam
Reklam

ORAN BOZULURSA DOĞALLIKTAN UZAKLAŞIRSINIZ

Çok ince ve kemikli bir yüze yapılabilecek dolgu miktarıyla daha geniş ve yanaklı bir yüze yapılabilecek dolgu aynı değil. Bir de lütfen üst dudaklarınızın fazla doldurulmasını istemeyin. Normalde üst dudaklarımız alt dudaklara göre biraz daha incedir. Bu oran tersine bozulursa doğallıktan uzaklaşırsınız.

Son dönemde kullanımı yaygınlaşan dolgu maddelerinin yüz şekillendirmede etkileri oldukça etkileyici. Üç boyutlu dolgu bu maddelerle elmacık kemiklerini belirginleştirmek, yüze daha oval bir şekil vermek, küçük olan çene kemiğini daha belirgin hale getirmek mümkün.

Bu tür dolgular bazen burunda kullanılarak ufak tefek şekillendirmelerle belki bir burun estetiği ameliyatından da hastayı kurtarabiliyor.

Böyle şekillendirici dolgular genelde kemik üzerinde yani daha derin planda uygulanıyor ve eskiden protezlerle yapmış olduğumuz ameliyatların yerini alıyor. Bir protez ile elmacık kemiğini şekillendirme, çene ucuna bir protez koyarak çene ucunu belirginleştirme yerine dolgu kullanılmalı.

Reklam
Reklam

GİTGİDE DAHA POPÜLER HALE GELİYOR: BİŞEKTOMİ

Dolgular haricinde yüz şekillendirme amaçlı yöntemler genelde cerrahidir. Bu yöntemler içinde bir tanesi giderek daha da popülerlik kazanıyor. O da bişektomi ameliyatı. Bu adı garip olan ameliyat aslında yanakta bulunan yağ dokusunun alınarak yuvarlak görünümlü yüzleri daha ince bir görünüme kavuşturmak amacıyla yapılıyor.

İnce veya kilolu oldun herkeste bir miktar yağ yanağın derin planında mevcut. Ameliyat ağız içinden yapılır ve 30-40 dakikalık bir işlemdir. Bu yağlı doku çıkınca yanak daha ince olacaktır.

BADEM GÖZ AMELİYATINI DUYDUNUZ MU?

Bir de badem göz ameliyatı diye bir şey duymuş olabilirsiniz. Bu ameliyat genelde alt göz kapağı ameliyatı sırasında yer çekimiyle sarkmış olan göz kapağı yapısını biraz gererek oval hale getirmek için yapılan bir manevradır.

Daha ileri yaş grubunda uygulanan bu yöntem şimdilerde göz kapaklarının yapısını beğenmeyen daha genç hastalar tarafından da talep ediliyor. Temelinde yatan neden yukarı doğru çekik gözler her zaman daha genç ve çekici olarak algılanır. Yuvarlak olan göz kapağı yapısı çekik hale getirildiğinde de bu algı yaratılır.

Reklam
Reklam

Tabii her isteyen bu tür ameliyatlara uygundur diye bir genelleme yapılamaz. Burada sizin istediklerinizin ne kadarı cerrahi yöntemlerle karşılanabilir ne kadarı karşılanamaz plastik cerrahınız değerlendirip karar verecektir.

Dr. Ahmet Sönmez
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

www.drahmetsonmez.com
Facebook: @drahmetsonmezplastikcerrahi
Instagram: @drahmetsonmez
YouTube: Dr. Ahmet Sönmez