Yüzyılın En Büyük Yemek Tanıtımı Gaziantep’te Gerçekleşecek

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve Sahan Restoranlar Zinciri tarafından ortaklaşa yürütülen ve Gaziantep Üniversitesi'nin İpekyolu Kalkınma...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve Sahan Restoranlar Zinciri tarafından ortaklaşa yürütülen ve Gaziantep Üniversitesi'nin İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, ‘El Altında Duran Güzel Şeyler, Gaziantep Mutfağının Damak Tadları’ projesi tanıtıldı.

Proje tanıtım toplantısında Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök katılarak çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep mutfağını Türkiye'de ve uluslararası arenada tanıtıcı çalışma içerisinde olduklarını ifade ederek ''Gaziantep Yemeklerinin Gastronomi Turizmine Kazandırılması Yurt İçinde ve Yurt Dışında Yaygınlaştırılarak Korunması Türk mutfağının geliştirilmesi ve tanıtımı için büyük önem taşımaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Rektör Coşkun projesinin Sahan Restoran'da düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, projenin bir yönüyle sosyal, bir yönüyle topluma dokunan bir proje olduğunu belirtti.

Projede, üniversiteyle özel sektörün birlikteliğinin söz konusu olduğunu kaydeden Coşkun, ''Gaziantep mutfağını hem Türkiye'de hem uluslararası arenada tanıtan bir çalışma yapmak istiyoruz. Şehirler ve ülkeler kimi zaman mutfaklarıyla anılırlar. Elimizde böyle bir avantaj olduğuna göre, bunun tanıtımına katkıda bulunmamız lazım. Üniversite olarak bugüne kadar şehri, dokuyu, insanı öne çıkaran ve onlarla birlikte olan bir anlayış sergilediklerini ifade eden Coşkun, gastronominin de bunlardan birisidir.'Yurt içi ve yurt dışından gelen şeflere burada eğitim verilecektir. Uygulamalı olarak eğitim alan şeflerin kendilerine yönelmiş olan bilgiyle Gaziantep'ten ayrılacaklar. Etkinlik 26 Kasım 2 Aralık tarihleri arasında sürecektir” dedi.

Gaziantep mutfağıyla ilgili araştırmaları bulunan, geçtiğimiz yıl yayınlanan Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri adlı eseriyle bir anda dünya gündeminde yankı bulan, Anadolu Mutfağı Araştırma ve Koruma Derneği ve Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan da projenin bilgi ve becerinin bir araya geldiğinde neler yapılabileceğini göstermesi açısından önemli olduğunu açıkladı. Tahir Tekin Öztan düzenlenen proje tanıtım toplantısında yaptığı değerlendirmede “Üniversitede bilgi var, özel sektörde beceri var. Bu ikisi bir araya geldiği zaman neler yapabileceğimizi herkese göstereceğiz. Özel sektöre ne kadar değer verilirse o şehrin o kadar gelişir. Herkesi gerek Gaziantep mutfağıyla ilgili gerekse Türk mutfak kültürüyle ilgili kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ancak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek ve mutfak kültürümüze zarar vermemek gerek. Bir şehrin, bir ülkenin tanıtımı kendi mutfağından geçer. Böyle olmasaydı bakalım Amerika'ya. 'Tarihi yok, yeni kuruldu, mutfağı yok' diyoruz ama neler yapıyor. Girmediği ülkeler, girmediği şehir kalmadı. Bir çok ünlü markası var. Çocuklar daha 5 yaşındayken kafasına bu ülkeyi yazıyor. Peki kendimize dönüp bakalım. Şanlı bir tarihimiz, geçmişimiz, harika bir mutfak kültürümüz var diyoruz ama neredeyiz, hiçbir yerdeyiz. Bizim bugün Gaziantep'in tanıtımı için elimizde harika bir mutfağımız var. Bunlarla bütün dünyaya neler yapacağımızı göstermeliyiz. Keşke gastronomi kenti olabilsek, keşke bütün dünyaya bu mutfağımızı açsak. O kadar değerli, o kadar güzel mutfağımız, şeflerimiz var, biz bunun kıymetini bilmiyoruz. Son zamanlarda üniversitelerimiz gastronomi bölümleri açmaya başladı, bunun Türk mutfak kültürü açısından sevindirici bir durum olduğuna inanıyorum. 'Bizim kendi yemeğimizin özüne sahip çıkmamız, yozlaştırmamamız lazım. Çünkü herkes kendi kafasına göre çiğ köfteyi, lahmacunu yorumlarsa 100 yıl sonra 'hani bu neydi' diye baktığımızda elimizde hiçbir şey kalmamış olur. Bugün GAÜN Rektörümüz Sayın Prof. Dr Yavuz Coşkun’un da destekleriyle bilgi ve beceri bir araya gelmiş, üniversite özel sektör doğru bir zeminde buluşmuş ve önemli bir misyon üstlenmiştir. Başarı kaçınılmazdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök ise projeyle Gaziantep mutfağını yurt içi ve yurt dışına tanıtmayı amaçladıklarını ifade ederek “El altında duran güzel şeyler, Gaziantep yemeklerinin damak tatları'' sloganıyla yola çıktık. İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen projeye Sahan Restoranlar Zinciri'nin de verdiği destekle sürdürüyoruz. Gaziantep mutfağını eğitimle tanıtmayı hedefledik. Meksika, Malezya, İtalya, Fransa, Azerbaycan, Arnavutluk, Şili, İngiltere, Amerika ve Yunanistan gibi 10 ayrı ülkeden 14 şefi davet ettik. Yurt içinden gelenlerle beraber 30-35 kişilik gruba Gaziantep yemeklerini bir hafta boyunca öğreteceğiz. 90 çeşit yemeği, konusunda uzman profesyonel şeflerimiz öğretecek. Yapılan bu çalışma son dönemlerde Türk mutfak kültürü ve Gaziantep yemeklerinin tanıtımıyla alakalı yapılan en büyük organizasyondur. Bizlerden desteklerini esirgemeyen GAÜN Rektörümüz Prof. Dr. Yavuz Coşkun’a ve destek veren kuruluşlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: