Yyü Diş Hekimliği Fakültesi’nde Bir İlk

(ÖZEL HABER)-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi bir ilke daha imza atarak Türkiye’de...

(ÖZEL HABER)-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi bir ilke daha imza atarak Türkiye’de sayılı bulunan son teknolojik ‘Ketkem Sistemi’ni Van’a getirdi.

2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin hemen ardından önce konteynır, daha sonra da kapalı spor salonunda hizmet veren Diş Hekimliği Fakültesi, bölgeye son teknolojik ‘Ketkem Sistemi’ni de kazandırdı. Ketkem Sistemi’ni İHA muhabirine tanıtan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, ilgili personele uzmanlarca kurs verildiğini söyledi. Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, “Şu anda fakültemize kazandırdığımız Ketkem Sistemi, 90’lı yıllardan beri diş hekimliği fakültesinin geleceği olarak belirlenmiş ve araştırmalar devam etmiş. Öncelikli uyum ve AR-GE çalıştırmaları hızlanmış ve biz de son dönemde YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi olarak bu konu ile ilgilendik. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal’ın da desteğiyle bu sistemi satın aldık. Konvansiyonel sistemle hastanın dişi prepare edildikten sonra ölçü alınır. Ölçüden sonra alçı dökülür. Alçı gider mum işlenir. Daha sonra metal dökülür. Provadan sonra tekrar porselen işlenir. O porselen tekrar gelir prova yapılır. Tekrar gider parlamaya. Sonra hekim onu yaklaşık 15 gün sonra hastasının ağzına takar. Bu sistem ne yapıyor? Bu, ölçüyü kamera ile dijital olarak alıyor. Model yok, ölçü maddesi yok. Model sanal ortamda oluşturuluyor. Bunun üzerinde hekim tasarımlarını yapıyor. Bu tasarımlar milink cihazına aktarılıyor. Önceden hazırlanmış güçlü seramik, cam bloklarda aşındırarak bize yaklaşık tüm işlemi yarım saat gibi bir süre içerisinde tamamlıyor. Bir saatte hastaya porselen kron takılabilir hale getirebiliyor” dedi.

Reklam
Reklam

Ketkem Sistemi’nin avantajları ve dezavantajları da olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, “Avantajı şu? Çok daha estetik, çok daha tasarımı güzel, uyumu çok daha iyi. Dezavantajı ne? Diğer konvansiyonel yöntemlere oranla biraz daha pahalı. Ancak biz bu hizmeti Van’da verirken, dışarıda 400-500 Avroya yapılan bu hizmeti 195 liraya halkımıza sunabileceğiz. Bu 195 lira da 100 Avro bile değil. Zaten devlet bu cam seramiği şu an ödeyebilecek durumda değil, ödemiyor. Bunu dışarıda 500 Avroya yapacaklarına fakültemizde uzman arkadaşlarımızla birlikte 195 lira döner sermayemize yatırarak bu tedaviden faydalanabilecekler” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: