YYÜ Rektörü Aşkın: İddialar gerçek dışı

Evi, lojmanı ve çalışma odasında yapılan aramalarda bulunan bazı tarihi eserler incelemeye alınan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, iddiaların gerçek dışı olduğunu savunarak, "Koleksiyon 6 yıldır bende ve bu sürede müze müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca denetleniyor" dedi.

THY'nin tarifeli uçağıyla Bakü'den İstanbul'a gelen Aşkın, Atatürk Havalimanı'nda evi, lojmanı ve çalışma odasında yapılan aramalarda bulunan bazı tarihi eserlere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

İddiaların gerçeği yansıtmadığını ve pazartesi günü savcı ile yapacağı görüşmenin ardından konunun aydınlığa kavuşacağını belirten Aşkın, "İddialar gerçek dışı. Koleksiyon 6 yıldır bende ve bu sürede müze müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca denetleniyor. Bunu yüzlerce yerli ve yabancı gezdi. Hiç kimseden saklanmış, gizlenmiş bir koleksiyon değil" dedi.

Bakü'ye hareketinden önce müze yetkililerine, yeni aldığı parçaları kayıt altına almaları için talepte bulunduğunu bildiren Aşkın, şöyle konuştu:

"İşlerinin yoğunluğu nedeniyle 'Siz Bakü'den döndükten sonra bu işlemi tamamlarız' dediler. Ancak ben Bakü'deyken bütün eserler toplanmış. Bunların içinde tarihi eser statüsüne girmeyen 3 sene önce yapılmış bir heykel var. O heykel de götürülmüş. Dedeme ait İstiklal Madalyası, kayınpederime ait bir madalya, ailemden kalan birtakım eşyalar da götürülmüş. Ancak bütün bunların doğruluğunu Van'a gidince teyit edeceğim. Benim konumumda olan 50 kadar devlet üniversitesi rektörü var. Kritik bir mevkideyiz. Bu hepimizi derinden rencide ediyor. Bizi kaçakçılık, hırsızlık yapmak gibi şeylerle suçluyorlar. Bunların kim olduğunu bizim de bilmemiz hakkımız. Bu iş sonuçlanınca ben de onlar hakkında harekete geçeceğim."

Reklam
Reklam