Yyü’den Güçlendirme Paneli

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi ile Van İnşaat Mühendisleri Odası “Depreme Karşı...

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi ile Van İnşaat Mühendisleri Odası “Depreme Karşı Yapısal Güçlendirme-Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz” başlıklı bir panel düzenleyeceği bildirildi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda 6 Eylül 2012 tarihinde düzenlenecek panelin editörlüğünü yapan YYÜ İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mucip Tapan, iki yıkıcı depremin yaşandığı Van’da halkın güçlendirme konusunda ön yargılarının giderilmesi, yanlış bildiklerinin düzeltilmesi ve bilmedikleri bazı hususların anlatılması amacıyla bu paneli düzenleyeceklerini kaydetti. Yaralanmalar, sakatlıklar, can ve mal kayıpları ve sosyal bozukluklarla sonuçlanan büyük depremlerin olma ihtimali az ama etkilerinin ciddi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mucip Tapan, “Deprem zararlarının azaltılması, gerekli basit kararların uygulanması ile mümkündür. Özellikle, depreme dayanıklılığı zayıf binaların güçlendirilerek deprem performanslarının arttırılması bu anlamda alınabilecek en kolay ve en işe yarar çözümdür” dedi.

Reklam
Reklam

Aktif deprem kuşağında yaşayan birçok toplumun deprem sonrası zararlarının azaltılabilmesi için teknik ve kanuni yönetmelikler çıkardığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Tapan, bu şekilde deprem dayanımı zayıf binaların güçlendirilmesi amaçlanmasına rağmen bu çalışmaların birçok yerde gerekli başarıyı göstermediğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Tapan, depreme karşı yapısal güçlendirmenin teknik ve bilimsel yönüne olan eğilimin toplumdaki depreme karşı güçlendirme algısını anlamaya yönelik olmadığına dikkat çekerek “Birçok mühendis ve deprem bilimcinin yapmış oldukları bilimsel çalışmalar, deprem zararlarının azaltılmasına yönelik yeterli güçlendirme işlemlerinin yapıldığı deprem dayanımı zayıf binaların büyük depremlerde bile can ve mal kayıplarına neden olmayacağını belirtirken; yapı sahiplerinin, yerel ve mülki idarecilerin depreme karşı güçlendirmeye bakış açıları ve başarılı bir güçlendirmenin önündeki sosyal engeller maalesef göz ardı edilmektedir” dedi.

Açılış konuşmasını YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın yapacağı VATSO Tuşba Konferans Salonu’nda düzenlenecek panele İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper İlki, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adem Doğangün, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Murat Muvafık ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar Subaşı Direk konuşmacı olarak katılacaktır. Dinleyicilerin soruları ile katılım sağlayabileceği interaktif bölümlü bu panele vatandaşlarda davet edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: