Zabıta, İçişleri Bakanı’ndan destek bekliyor

Her yıl 4-11 Eylül tarihleri arasında kutlanan Zabıta Haftası’nda zabıtalar, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’den...

Her yıl 4-11 Eylül tarihleri arasında kutlanan Zabıta Haftası’nda zabıtalar, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’den destek istedi. Yerel Yönetimler Hizmet Kolu’nun yetkili sendikası Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, yıllardan bu yana her zeminde dile getirilen ve çözüm yolları konusunda onca çaba harcanan zabıta personelinin sorunlarının giderek kördüğüm haline geldiğini söyledi.
Şehirlerin kolluk kuvveti görevi yapan zabıta çalışanlarının hiçbir şekilde can güvenliklerinin bulunmadığını, hemen hemen hergün ülke genelinde birden fazla zabıta memurunun bıçakla, silahla sopayla yaralandığına dair haberlerin gündeme geldiğini belirten Turbay, “En son, bayramdan bir gün önce Kağıthane Belediyesi zabıta yardımcı personeli Ömer Yılmaz ve arkadaşları 30-40 kadar seyyar satıcının bıçaklı, sopalı saldırısına uğramış, Ömer kardeşimiz kalbinden bıçaklanarak hayatını kaybetmişti. Pek çok yaralı arkadaşımız var. Daha öncesinde de Çankaya Belediyesi Zabıtası’nın, görevini yaparken uğradıkları saldırılar günlerce kamuoyunun gözleri önünde cereyan etmişti. Onlar sadece görevlerinin gereğini yapmaya çalışıyorlar ancak karşılarındaki güç, çete, mafya yapılanması. Onlara karşı silahsız, savunmasız vaziyetteler.” dedi.
Zabıtaların, görevleri sırasında uğramış oldukları saldırıları fotoğraflarla beraber geçtiğimiz yılki toplu görüşmeler sırasında hükümete sunduklarını ve çözüm beklediklerini kaydeden Turbay, “Ancak bu konuda ne yazık ki bugüne kadar adım atılmamıştır. Kendilerini koruyamama durumları devam etmektedir.” diye konuştu.
Turbay, 2006 yılında hükümet ile imzalanan mutabakat metninde yer alan konulardan fiili hizmet süresi zammına ilişkin sözün de yerine getirilmediğini belirtti. Turbay, açıklamasında şunları kaydetti: “Belediyelerde görev yapan zabıta memurları her gün yüzlerce olayla karşı karşıya oldukları, silahlı, bıçaklı, taşlı-sopalı saldırılara maruz kaldıkları halde, hem savunma anlamında hem de mevzuat anlamında hâlâ korumasız durumdadırlar. Zor ve riskli koşullarda görev yapan zabıta çalışanları, aldıkları sorumluluğu üstün gayretle yerine getirmelerine rağmen hak ettikleri refah seviyesine de ulaşamamıştırlar. Sendika olarak tüm platformlarda sürekli olarak dile getirdiğimiz zabıta memurlarımızın sorunlarını daha etkin ve daha verimli bir hizmet anlayışı ile gerek ilgililer nezdinde gerekse de kamuoyuyla paylaşmaya, çözümü için gerekli girişimlerde bulunmaya devam ediyoruz.”
Turbay, sendika olarak, zabıta personelinin gerek özlük gerekse geçimlerini sürdürebilecek refah düzeyine kavuşabilmesi yönündeki çabalarının devam ettiğini aktardı. Turbay, zabıta teşkilatlarının belediye içindeki önemini kavrayarak bu çalışanların 657 sayılı kanunda ayrı bir sınıf olarak tanımlanmaları sağlanmasına işaret etti. Turbay, norm kadro uygulamasında gerekli değişiklik yapılarak zabıta memurlarında yaşanan kademe-derece ilerlemesinin önündeki sınırlamanın kaldırılması gerekliğine vurgu yaparak, zabıta çalışanlarının iş riski ve çalışma koşulları alınarak 'özel hizmet tazminatı' ödenmesi gerekliliğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz