Zafer Kalkınma Ajansı'nda neler oluyor?

Toplamda 20 Trilyonluk 67 proje askıya alındı!

Uşaklı işadamı Sami YAKUT, kişisel başvurusunun kabul edilmemesi nedeniyle Eskişehir 2.İdare Mahkemesi’ne açtığı ‘yürütmenin durdurulması davasını kazanmasıyla ZEKA (Zafer Kalkınma Ajansı) zor duruma düştü.

Bu mahkeme kararına göre, Zafer Kalkınma Ajansı’nın Uşak, Manisa, Kütahya ve Afyon illerinden oluşan “TR33” bölgesindeki toplam 20 trilyon mali destek alan 67 proje de askıya alınmış oldu.

Konuyla ilgili olarak Zafer Kalkınma Ajansına dava açan, Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde 2008 yılından beri, atıklardan alüminyum tozu üretimi yapan Sami YAKUT şunları belirtti; “Zafer Ajansını uyardım ama beni dinlemediler. Mali destek projesi kapsamında kişisel olarak proje sunma hakkımı kullanmak istedim ama kabul edilmedim. Zira, yetkililer bu programda tüzel kişilerin, şirketlerin, kurumların başvuru yapabileceğini bu nedenle gerçek kişilerin başvuru yapamayacağını söylediler. Ben de bunun yanlış uygulama olduğunu, dava açacağımı söyledim. Çünkü TUBİTAK, KOSGEB kişisel başvuruları kabul ediyor da, Zafer Kalkınma Ajansı neden kabul etmiyor. Yasal olarak buna hakkı yok. Benim hazırlamış olduğum proje, çevre teknolojileriyle ilgili bir projeydi. Atıklardan alüminyum tozu elde etme’ projesiydi ve 350 bin dolarlık bir projeydi. Katma değeri yüksek ve bir yıl içinde de kendini amorti edecek bir projeydi. Ama beni küçümsediler. Ben de Eskişehir İdare Mahkemesi’ne hem yürütmenin durdurulması hem de projenin iptali konusunda dava açtım. 2.Bölge İdare Mahkemesi ilk etapta yürütmenin durdurulması kararını verdi. İptali davası sürüyor. Benim mali destek alan projeleri engellemek gibi bir düşüncem söz konusu değildir. Ben hukuktan yanayım. Bu ajans keyfe keder yönetilemez ve hukuk mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim.” Dedi.

Reklam
Reklam

Bu karar sonrası Zafer Kalkınma Ajansı resmi web sitesinden bir açıklama yaparak; T.C. Zafer Kalkınma Ajansı’nın uygulamaya koyduğu "Bölgesel Potansiyelin Harekete Geçirilmesi Mali Destek Programı Başvuru Rehberi"ndeki "gerçek kişilerin bu programa başvuramayacağı" maddesine ilişkin davacı şahıs tarafından Eskişehir 2.İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda mahkeme söz konusu maddenin yürütmesinin durdurulmasına yönelik karar vermiştir.

Karar 05.07.2011 tarihinde Ajansımıza ulaşmıştır. Zafer Kalkınma Ajansı önümüzdeki günlerde yasal itiraz hakkını kullanarak aynı mahkemeye itirazda bulunacaktır.

Bölgesine dinamik bir anlayışla hizmet etme gayretinde olan Zafer Kalkınma Ajansı’nın program ve çalışmalarının kanun veya yönetmelikteki boşluklar veya hukuki açıdan farklı yorumlamalar sebebiyle yavaşlayabileceği ihtimali, istenmeyen ve üzücü bir durum olmakla birlikte Ajans konunun en kısa sürede çözümlenmesi için haklarını yasal merciiler de etkin şekilde savunacaktır. Ayrıca, Ajans mevcut durumda destek almaya hak kazanmış olan projelerin de en kısa sürede desteklenebilmesi için gerekli çalışmaları da özverili bir şekilde yürütecektir.

Reklam
Reklam

Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinde faaliyette bulunan Zafer Kalkınma Ajansı, geçmişte yürüttüğü Teknik Destek Programı, halihazırda devam eden Doğrudan Faaliyet Desteği Programı ile birlikte gelecekte de farklı ve etkin mali ve teknik desteklerle, farklı araştırma ve işbirlikleri çalışmaları ile bölge illerinin gelişmesine destek sağlamaya yönelik çalışmalarına her zamanki azmiyle devam edecektir.

Ajansımız hukuki sürece ilişkin gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edecektir.” Dediler.

Sonuç itibarıyla Zafer Kalkınma Ajansı’nın bu mahkeme kararının tebliğinden itibaren 7 gün içinde mahkemeye itiraz hakkı var. Yapılacak olan muhtemel itirazın reddi halinde ise, Uşak, Manisa, Kütahya ve Afyonkarahisar ilerini kapsayan 398 projeden kabul edilen 67 proje gerekli mali desteği alamayacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz