"Zahter" Bitkisini Koruma Çalışmaları

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, kekiğe benzerliği

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, kekiğe benzerliği ile bilinen "zahter" bitkisinin korunması ve sürdürebilir şekilde kullanımı konusunda çalışma başlattıklarını söyledi.

Şekeroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kilis'te yaygın olarak tüketilen zahter bitkisinin dağlarda doğal ortamda yetiştiğini belirtti.

Zahterin kentte tedavi amaçlı kullanılan 67 çeşit şifalı bitki türünden biri olduğunu hatırlatan Şekeroğlu, bu bitkinin korunması amacıyla İspanya, Litvanya ve Portekiz'deki katılımcı üniversitelerle Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Kültür Dairesi Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında ortak proje hazırladıklarını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Ekonomik değeri olan bitkilerin korunması gerektiğine dikkati çeken Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda bu bitkiyi kültüre alma çalışmaları da yapıyoruz. Böylece doğal ortamdaki bitkiyle kültür ortamda yetiştireceğimiz zahter arasındaki farklılıkları ortaya koyacağız. Şu anda proje ortaklarımızla ciddi bir şekilde bu konuya hazırlanıyoruz. Ayrıca çalışma Avrupa'da örnek kabul edildi. Karşılıklı bilgi alışverişiyle yabani bitkilerin korunması, sürdürebilirliği, hasadı ve kullanımı konusunda çevremizi bilgilendiriyoruz."

Kısa süre önce yaklaşık 100 kişilik gruba zahterin doğal ortamda ne şekilde toplanması gerektiğini anlattıklarını ifade eden Şekeroğlu, saha çalışmasında insanların bitkilerini yok edercesine kökleriyle topladıklarını gözlemlediklerini aktardı.

Şekeroğlu, zahterin toplanması konusunda eğitim verdiklerini ve broşür hazırlayarak bunu halka dağıttıklarını anlattı.

Türkiye'de yaklaşık 40-45 civarında kekik olarak bilinen farklı bitkinin bulunduğunu, zahterin de bunlardan biri olduğunu vurgulayan Şekeroğlu, "Bu bitki, bölgemizdeki kültürün bir parçası ve Kilis'in dağlarında doğal olarak yetişiyor. Zahter bitkisi hastalıkların tedavisinde ve yöresel yemeklerde kullanılıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Şekeroğlu, zahter doğru tüketildiğinde vücutta direnci artırarak birçok hastalıklara karşı koruyucu etki yaptığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Kemal Karagöz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: