Zahterin Faydaları Nelerdir?

Zahter ülkemizde yoğun olarak yetişen hoş kokulu ve lezzetli bir bitkidir. Özellikle salatalara lezzet kalmak amacıyla ve kahvaltılarda sıklıkla tüketilmektedir. Zahterin insan sağlığı için pek çok faydası da bulunduğundan insanlar yoğun olarak zahteri tüketmektedir. Zahter tadı ve kokusuyla kimi zaman kekiği andırmaktadır. Ancak ikisi birbirinden farklı ve birbirinden şifalı iki bitkidir.

Zahterin Sağlığa Etkileri

1. Kalp

Zahterin zaman zaman insanlarda çeşitli sorunlar sebebiyle meydana gelen kalp çarpıntısına iyi geldiği bilinmektedir. Kalp çarpıntısı rahatsızlığı olan ve bundan olumsuz etkilenen kişiler az miktarda ve düzenli olarak zahter tüketebilirler.

2. Yaralar

Zahterin yaralar üzerinde de olumlu bir etkisi vardır. Zahter, yaraları iyileştirici ve yaraların iyileşmesini hızlandırıcı bir özelliğe sahiptir. Vücudunda çok sık hafif yaralar oluşan insanlar düzenli olarak ancak az miktarda zahter tüketerek bu sorundan kurtulabilirler. Altı hafta kadar uzun süren, ara ara kanayan ve ortası çukurlaşan yaralara dikkat edin! Bu gibi yaralar sağlığınız için risk arz ediyor olabilir. Bu süreçte mutlaka cilt doktoruna başvurun!

Reklam
Reklam

3. Böbrek

Zahter böbreklere de iyi gelmektedir. Böbreklerde meydana gelen rahatsızlıklara karşı yeterli miktarda zahter tüketmek, bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Böbrek hastalığı riski yaşayanların az miktarda zahter tüketmeleri kimi çevrelerce önerilir.

4. Enerji

Zahter aynı zamanda enerji veren bir besindir. Vücudun dinçleşmesini sağlayan zahter, uyarıcı etkisiyle vücudun kuvvetinin yeniden kazanılmasını sağlamaktadır.

5. Hazım Problemi

Zahterin hazım problemi yaşayan insanlar üzerinde de etkili olduğu bilinmektedir. Midedeki hazmı kolaylaştıran zahter, beraberinde rahatlama sağlamakta ve sıkışmayı önlemektedir. Bu sebeple düzenli olarak ve yeterli miktarda zahter tüketerek sağlığınız için fayda sağlayabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Zahterin Diyetinizdeki Önemi

Zahter, faydalı bir besin olması sebebiyle diyet yemeklerinde de kullanılabilmektedir. Özellikle diyet salatalara oldukça yakışan zahteri diyet yapan insanlar çeşitli şekillerde kullanabilmekte ve diyet yaparken sürekli aynı gıdaları tüketerek sıkılmaktan kurtulabilmektedirler. Zahteri siz de diyetlerde çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz.

Zahter özellikle diyetlerde zahter çayı olarak da tüketilebilmektedir. Diyet yaparken bir beslenme ve diyet uzmanınıza danıştığınız zahteri en sağlıklı ve az kalorili şekliyle nasıl kullanabileceğinizi size söyleyecektir. Ancak size de bir tane lezzetli ve sağlıklı zahter tarifi verelim. İki ya da üç avuç zahterin içerisine iki tane taze soğan doğrayabilirsiniz.

Bunların içerisinde yarım demek maydanoz yaprağını ilave edebilirsiniz. Ardından bir tane domatesi önceki karışımın içerisine ince ince doğrayarak ekleyebilirsiniz. Bunların ardından son halini vermek için, yarım limon suyu, az miktarda tuz ve nar ekşisi de ekleyerek çok lezzetli, doyurucu ve sağlıklı bir zahter salatasına kavuşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

BONUS: Harika bir diyet yemeği önerimiz var:

Fazla Zahter Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?

Zahter insan vücuduna yararları olan bir besindir. Ancak kesinlikle fazla tüketilmemelidir. Çünkü her gıdanın zararlı ya da faydalı olmasının ötesinde fazla tüketiminde birtakım sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple zahter tüketirken de aşırıya kaçmamak gerekir. Ayrıca zahter hamileler için de çokça tercih edilmesi tavsiye edilen bir besin değildir.

Hamile olan kişilerin zahter tüketmemesi gerekir. Ancak hamile olan kadınlar zahter tüketimiyle alakalı en sağlıklı ve en doğru bilgiyi kendi kadın doğum doktorlarından alabilirler. İlave olarak zahterin guatr rahatsızlığı olan kişiler tarafından da kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Çünkü guatr rahatsızlığı olan kişilerde de zahter birtakım olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir. Guatr hastaları kendileri için en sağlıklı ve en önemli bilgiyi zahter tüketimi konusunda kendi doktorlarından alabilirler ve ona göre hareket edebilirler.

Muhakkak ki zahter sağlıklı bir besin olduğu için tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekli olmaktadır. Çünkü insan sağlığı ve doğru beslenme için bir şeyler yapayım derken insan sağlığını olumsuz etkileyecek birtakım olumsuz sonuçlarla karşılaşmak olası olmaktadır. Bu sebeple sadece zahteri değil tüm gıdaları vücudun ihtiyacı olandan fazla tüketmemek oldukça önemli bir hal almaktadır.

Reklam
Reklam

Zahterin ayrıca iştah açıcı bir özelliği olduğu da bilinmektedir. Buradan hareketle de zahter tüketirken fazlaya kaçılmamalıdır. Çünkü iştah açan zahter, vücuda gereğinden fazla gıda alınmasına sebebiyet verebilir. İştahımız açılırken farkında olmadan ihtiyacımızdan çok daha fazla gıda tüketir hale geliriz. Bu da vücudumuzun sağlığı açısından hiç de iyi olmayan sonuçlara gebe olabilir.

Zahter Salatasının Besin Değerleri

100 g zahter salatasında;

  • Kalori (kcal) : 52
  • Karbonhidrat (g) : 9.29
  • Protein (g) : 1.48
  • Yağ (g) : 3.27
  • Lif (g) : 2.25
  • Kolesterol (mg) : 0
  • Sodyum (mg) : 189.98
  • Potasyum (mg) : 263.79
  • Kalsiyum (mg) : 55.52
  • Vitamin A (mg) : 613.4
  • Vitamin C (mg) : 40.15
  • Demir (mg) : 1.95
Anahtar Kelimeler: