Zam etkisi faizi uçurdu!

Enflasyondaki baz etkisinin ortadan kalkmış olması ve kamu zamları tahvile satış olarak yansıdı. Gösterge tahvilin bileşik faizi 6,33 ile son 1,5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Dün açıklanan Aralık ayı enflasyon verileri sonrasında yıllık enflasyon yüzde 6,16 ile Eylül 2011'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. TÜFE verilerinde son 25 yılın, ÜFE verilerinde ise son 45 yılın en düşük oranları görüldü. Çekirdek enflasyon ise son 1.5 yılın en düşüğünden yukarı döndü.

Gelen kamu zamları sonrası enflasyonun Merkez Bankası'nın hedeflediği yüzde 5 seviyesine ulaşması daha da zorlaştı. Enflasyona yönelik endişeleri fiyatlayan gösterge tahvil faizinde yükseliş veri sonrası hız kazandı. Dolar/TL ise 1,78'e yükseldi, sepet kur 2,05 seviyelerine sarktı.

Reklam
Reklam

Fitch'den not artışı geleceği beklentisiyle düşüşe geçen gösterge tahvilin bileşik faizi, gelen not artışı sonrası 5,73 ile tüm zamanların en düşük seviyesini görmüştü.

18 Aralık'ta gerçekleşen Merkez Bankası PPK toplantısında bankanın beklentileri karşılayamaması sonrasında yükselişe geçen gösterge tahvilin bileşik faizi o günden bu yana yüzde 10 oranında değer kazanarak 6,33 seviyesine yükseldi.

Piyasa uzmanları, faizdeki hareketi değerlendirdiler.

KAMU ZAMLARI FİYATLARA YANSIDI, FAİZ YÜKSELDİ

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Nisan'dan bu yana ilk kez çekirdek enflasyonun duraksadığını, Aralık ayı ile birlikte baz etkisinin ortadan kalktığını belirtti. 45 yılın en düşük enflasyonun görülmesinin ardından kamu zamlarının fiyatlara yansımasıyla birlikte önümüzdeki üç aylık süreçte enflasyonun 6'nın üzerinde seyredeceğini dile getiren Uskuay, daha sonraki süreçte ancak gıda fiyatlarının pozitif seyir izlemesi durumunda 5'e doğru gerileyebileceğini söyledi.

Kasım-Aralık aylarından sonra cari açıkta iyileşmenin sona erdiğini, Aralık ayında da enflasyonda iyileşmenin bittiğini bildiren Uskuay, enflasyon verisinin ardından tahvil faizinde yükselişin hız kazandığını belirtti.

Reklam
Reklam

Uskuay, cari açıkta kötüleşme ve enflasyonda yukarı yönlü hareketin devam etmesinin not artışı konusunda ilk çeyrekte olumsuz etki yaratacağını bildirdi. Not artışının Ocak ayında olmaması durumunda Mart ayında gelmesini beklediğini dile getiren Uskuay, bankalar alım gelmesinin not artışı beklentisinden kaynaklandığını söyledi.

''FAİZLER 6,50'Yİ GEÇERSE İMKB'YE SATIŞ GELİR''

Faizlerin 6,32 seviyesine geldiğini, sepet kurun ise 2,0552'yi gördüğünü bildiren Uskuay, çekirdek enflasyonda görülen bozulma sonrasında Merkez Bankası'nın faiz indirip indirmeyeceğinin izleneceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz sepetindeki gerilemeye müdahale etmediği takdirde çok bilinmeyenli bir denklemle karşı karşıya kalınacağına dikkat çeken Uskuay, enflasyon rakamı sonrasında 22 Ocak'taki Merkez Bankası toplantısında atacağı adımın önem teşkik ettiğinin altını çizdi.

Gösterge tahvil faizinde üç ay 6 seviyesinin altının görülmesini beklemediğini kaydeden Uskuay, faizin 6,50'yi geçmemesi durumunda borsa cephesinde sorun olmayacağını fakat 6,50'yi geçerse satış geleceğini belirtti.

Reklam
Reklam

FAİZ, ENFLASYONDAKİ ARTIŞI ÖNCEDEN FİYATLIYOR
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, yeni yılla birlikte vergilerle ocak şubat aylarında enflasyonun yüksek çıkacağının tahmin edildiğini, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7'ye doğru hareket yapma potansiyelinin olduğunu söyledi. Tahvil faizinin enflasyondaki artışı önceden fiyatladığına değinen Doğan, yılın ilk yarısında enflasyonda 6'nın altının görülmeyeceğini belirtti.

Enflasyonda yükselişin Nisan ayına kadar süreceğini kaydeden Doğan, Eylül-Ekim aylarının baz etkisinin devreye girmesiyle düşüş görülebileceğini dile getirdi.

Gösterge tahvil faizinin kısa vadede 6,50 seviyesinin direnç olmasının beklendiğini, Ocak ayı enflasyonun artış göstermesi durumunda ise 6,70 civarına doğru sert yükseliş görülebileceğini bildirdi.

''GLOBAL FAİZ HAREKETİNE PARALEL''

İş Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Yasin Demir, tahvil faizlerindeki yükselişin global faiz yükselişiyle ilgili olduğunu kaydederek ihaleler öncesi piyasa oyuncularının yer açmak istediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Daha iyi seviyelerde satış imkanı verir mi diye enflasyon verisinin beklendiğini kaydeden Demir, hareketin global faiz hareketine paralel olduğunu söyledi.

Aşırı satım bölgesine gelinmiş olabileceğine dikkat çeken Demir, gösterge tahvilin bileşik faizinin 6,50 seviyesini geçmesini beklemediğini, fakat 10 yıllıklarda 7'nin üzerine çıkılabileceğini belirtti.

''FAİZLER 6,25-6,50 BANDINDAN HAREKET EDER''

Oyak Yatırım Hazine Müdürü Mustafa Akyol, Aralık ayı ortasından bu yana faizde başlayan bir hareket olduğunu, 6,50 seviyesine kadar hareketin normal düzeltme hareketi olduğunu dile getirdi.

18 Aralık'taki Merkez Bankası toplantısında bankanın beklentiyi karşılayamaması sonucunda faizde düzeltme hareketinin başladığını kaydeden Akyol,
yıl kapanışı olan Aralık ayında ihale olmadığını, faiz seviyesini teyit edecek işlem büyüklüğü olmadığını söyledi.

Yeni yıla gelindiğinde işlem hacmi teyit edilen faiz oranından bahsedildiğini bildiren Akyol, biraz daha yukarı gelinebileceğine dikkat çekti. Gelecek hafta ihaleler olduğunu belirterek önümüzdeki birkaç haftalık periyodda faizin 6,25-6,50 bandında hareket etmesini beklediğini sözlerine ekledi.(THE LİRA)

Reklam
Reklam