Zam faturaya yüzde 17.4 olarak yansıyacak

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) elektriğe yapılacak yüzde 15'lik zammın faturaya bedeller, fon ve vergilerin de artmasıyla birlikte yüzde 17.4 olarak yansıyacağını bildirdi.

EMO'dan yapılan yazılı açıklamada, seçimlerde elektriğe 4 yıldır zam yapmadıklarını söyleyerek oy toplayan AKP Hükümetinin, yeni yılda yurttaşlara yüzde 15 zam "armağan" ettiği ifade edilerek, elektriğe zammın, bayramda IMF ile sürdürülen 7. Gözden Geçirme Çerçevesinde karara bağlandığına dikkat çekildi. Zammın 1.6 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılmasının da koşulu olarak alındığı ifade edilen açıklamada, "Böylece seçim öncesinde elektriğe zam yapmamak için IMF‘ye ‘yatırım yapmama' sözü veren AKP Hükümeti, dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi öncesinde elektriğe zam yaparak özel şirketlerin talebini yerine getirmiş oldu" denildi.
Açıklamaya göre, yeni yapılan zamla kilovatsaat başına konutlarda ortalama 10.244 Ykr olan fiyat, yüzde 15'lik zamla 11.780 Ykr'ye yükselirken, sanayide (tek terimli alçak gerilim tarifesi) 9.968 Ykr olan kilovatsaat başına fiyat yüzde 10'luk zamla 10.965 Ykr'e çıkacak.

Reklam
Reklam

-ZAM SONRASINDA 720 MİLYON YTL FAZLA TAHSİL EDİLECEK-

Türkiye İstatistik Kurumu'nun artık elektrik verileri açıklamama kararının ardından TEDAŞ'ın da 2007 yılının hiçbir dönemine ilişkin bilgi açıklamadığına dikkat çekilen açıklamaya şöyle devam edildi:
"Bu nedenle 2006 yılı verileri esas alınarak, bu yıl için beklenen yüzde 8'lik talep büyümesi dikkate alındığında meskenlerin toplam yıllık tüketiminin yaklaşık 36 milyar kilovatsaat, bunun mali değerinin de 4.8 milyar YTL olduğu hesaplanmaktadır. Yapılacak yüzde 15'lik zamla mesken tüketimleri üzerinden 720 milyon YTL fazladan tahsil edilecektir. Ortalama bir ailenin asgari yaşam standardına göre aylık elektrik tüketiminin 230 kilovatsaat olduğu dikkate alındığında, mevcut durumda diğer bedeller, fon ve vergiler dahil olmak üzere aylık 39.10 YTL fatura ödenirken, elektrik tutarına yapılan zamla diğer bedeller, fon ve vergilerin de artmasıyla fatura 45.9 YTL‘ye yükselecektir. Böylece açıklanan yüzde 15'lik zam oranı da faturalara yüzde 17.4 olarak yansıyacak."

Reklam
Reklam

Açıklamada, mesken tüketiminin 2007 yılında 36 milyar kilovatsaat olduğunu dikkate alındığında yüzde 15‘lik elektrik zammının, diğer bedeller, vergi ve fon paylarıyla birlikte yıllık tutarının ise yaklaşık 7.2 milyar YTL‘ye ulaşacağına işaret edildi.

-TÜRKİYE, ELEKTRİK FİYATINDA OECD ÜLKELERİ ARASINDA İLK SIRALARDA-

Açıklamaya göre, OECD ülkelerindeki 2005 yılı dolar bazında konut elektrik fiyatları karşılaştırıldığında Türkiye'nin Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, ABD, Kanada, Meksika, Kore ve Norveç‘ten daha pahalı hizmet sunduğu görülüyor. Sanayide ise Türkiye, 22 OECD ülkesi içinde Avustralya, İtalya ve Japonya‘dan sonra en pahalı elektrik hizmeti sunan dördüncü ülke konumunda bulunuyor.

-"OTOMATİK FİYATLANDIRMA İLE ZAMLAR SÜREKLİ HALE GELECEK"-

Açıklamada, AKP hükümetinin Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, işletme hakkı devri sözleşmelerini yeniden masaya yatırma taahhüdünü unuttuğu kaydedilen açıklamada, bu santrallerden pahalı elektrik alımını sürdürdüğü gibi dengeleme ve uzlaştırma sisteminin nakdi olarak uygulanmaya başlandığı 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren de özel sektörün yüksek fiyatlı kamuya elektrik satışına olanak sağladığı anımsatıldı. Tüm bunların elektrik fiyatlarına zammını kaçınılmaz kıldığının altı çizilen açıklamada, elektrikte otomatik fiyatlandırmaya geçilmesiyle yapılan zamların sürekli olacağının açık olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Özellikle Türkiye'nin elektrik üretiminin yarıya yakınının doğalgaza bağımlı olduğu ve Rusya'nın son dönemde Asya‘da yaptığı anlaşmalar dikkate alındığında, Nabucco Projesi gibi doğalgazdaki ülke çeşitlendirme stratejisinin çıkmaza girdiği açıktır. İran'ın durumunda ABD'yle ilişkiler nedeniyle var olan belirsizlik göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin Azerbaycan dışında elinde alternatif kalmadığı görülmektedir. Bu ise Rusya'nın doğalgaz satışında belirleyici olması ve zamların kaçınılmazlığını artırmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

-YATIRIMSIZLIK ENERJİ SIKINTISINI ARTIRDI-

Enerji Bakanı'nın sanayiye 15 milyar dolar kaynak sağlamakla övündüğü zam yapmama kararının bedelinin yalnızca halkın vergileriyle oluşan kamu kaynakları üzerinden ödenmediği kaydedilen açıklamada, ayrıca ülkenin yatırım yapmayacağı da IMF‘ye taahhüt edildiği ifade edildi. IMF personeli tarafından hazırlanan 4 Mayıs 2007 tarihli raporda, "IMF personeli programlanmış fiyat uyarlamalarını yerine getirmesi için baskı yapmış olmasına rağmen, yetkililer devlet girişimlerinin yatırımları da dahil olmak üzere harcamaların kısıtlanmasını telafi edici önlem olarak önermişlerdir" ifadesinin yer aldığı hatırlatılan açıklamada, elektrik alanındaki yatırımsızlığın Türkiye'yi enerji sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktığı vurgulandı. Şimdi yeniden pahalı elektrik alımına neden olacak sözleşmeler ve doğalgaza dayalı santrallerin gündem olduğu belirtilen açıklamada, hükümetin yanlış enerji politikalarının bedelinin halktan çıkarılması kabul edilemeyeceğine dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

-TÜM ÜRÜNLER ZAMLANACAK-

Açıklamada elektrik zammının, tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarına yansıyacağı belirtilerek şöyle denildi:
"Sanayiye her ne kadar konutlara göre daha düşük zam yapılmışsa da bu zammın tüm ürünlerin fiyatlarını artıracağı ve yine halka düşen faturayı kabartacağı açıktır. Hükümeti bir an önce elektrik alanında sağlıklı değerlendirmeler yapmaya, tüm politikaları yeni baştan masaya yatırmaya, kamuyu yatırım yapmaya ve pahalı elektrik alımına neden olan uygulamalara son vermeye çağırıyoruz."