Bir haftadır geleceği duyurulan zamlar haftanın ilk işlem gününde açıkladı. Hem elektrik hem de doğalgaz tarafında gelen zamların etkisini ilk etapta enflasyon üzerine göstermesi bekleniyor.
Piyasa uzmanlarında konuya dair gelen yorumlarda dün açıklanan zamların enflasyon olan etki 0.43’lük etkisi olması beklenirken yıl içinde yapılan önceki artışlarında 0.5’lik etkisi olduğu göz önüne alındığında genel bazda yüzde 0.8’e varan bir etki olması bekleniyor.
Merak edilen bir başka nokta ise bu zamlar sonrasında Merkez’in tavrı. Geçtiğimiz haftalarda fren gaz tartışmaları ile gündeme oturan Merkez Bankası’nın büyüme önünde frene bastığı yönündeki eleştiriler ve gelen zamlar arasında kalacağı konuşuluyor. Her ne kadar TCMB’sı bağımsız bir kurum olsa da hükümet cephesinden hem Başbakan Erdoğan’ın faizlerin yüksek olması yönündeki eleştirisi hem de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın artık ayağın frenden çekilmesi gerektiği büyüme için zemin hazırlanması görüşü karşısında Merkez’in bu ayki tavrı merak ediliyor. Eleştirilerin yanı zamlar tarafından bakıldığında ise piyasadan gelen yorumlar Merkez’in fiyat artışları sonrasında Ekim ayında gelecek olan enflasyon raporunda beklentisi yukarı çekeceği yönünde. Bununla birlikte Merkez Bankası’nın duruşu ile ilgili de değişiklik yapabileceği de konuşuluyor. TCMB’nin Ekim toplantısında da bir kez daha daralma yönünde adım attıktan sonra yeni bir yıl haritası çizmesi beklenirken, daha temkinli bir duruşa geçileceği görüşü hakim.
Zamların etkilediği bir başka nokta ise şirket hisseleri. Bir süredir gündeme olan zam beklentisi ile önceden fiyatlayan piyasada haftanın ilk işlem günde haberlerin sindirilemeye çalışıldığı gözleniyor.
Zamların en çok etkilemesi beklenen hisselerin başında başında enerji sektörü ve şirketleri yer alırken, üretim giderlerinin yüzde 39’luk kısmını oluşturan doğalgaz faturası nedeniyle cam sektörü de bu zamlardan etkilenmesi beklenen sektörler arasında.
Peki doğalgaza yüzde 9.8, elektriğin toptan satış fiyatına da yüzde 10,1 oranında zam yapılması sonrasında haftanın ilk işlem günü sonunda piyasalar bu rakamları nasıl karşıladı.
İlk etapta beklentilerin altında gelen zam oranları nedeniyle cam hisselerine tepki alımları geldi. Gün içinde 2.33 seviyelerine kadar gerileyen Anadolu Cam (ANACM) hisseleri, 2.seansı 265 bin 957 lira işlem hacmiyle 2.39 seviyesinden kapattı.
Geçtiğimiz hafta başında 2.70 lira'dan işlem gören ve haftanın sonunda 2.48'lere kadar gerileyen Şişe Cam (SISE), haftanın ilk gününü yüzde 1.20 artışla 2.52 seviyesinden tamamladı.
Güne 40.80 seviyesinden başlayan Tüpraş (TUPRS) hisseleri, 2.seans alımların da etkisiyle günü 41.10 seviyesinden kapatarak yatırımcısının yüzünü güldürdü. Gün sonunda toplam işlem hacmi 10 milyon 916 bin 513 lira olarak gerçekleşti.
Son haftalardaki dalgalı seyrine koruyan Petkim hisseleri, günü 2.04 fiyatla önceki güne göre yüzde 0.99 artışla kapattı.
İlk seansta 2.05 lira'dan işlem görmeye başlayan Ak Enerji (AKENR) hisseleri, 2.08 seviyelerine kadar prim yaptığı günde 2.07 fiyatıyla kapandı.
Bu yılın mart ayında 1.55 seviyelerini gördükten sonra düşüş trendine giren Zorlu Enerji (ZOREN) hisseleri, 2.seansı bir önceki güne göre 0.99 artışla 1.06 fiyat ve 472 bin 471 lira işlem hacmiyle kapattı.
Ağustos ayında 4.16 seviyelerine kadar gerileyip daha sonra toparlanan Aksa (AKSA) hisseleri, geçtiğimiz ay içinde 4.87 seviyelerini gördü. Ekim ayının ilk gününü ise yatay bir havada geçiren Aksa hisseleri günü 4.74 lira'dan kapattı.(THE LİRA)