Zaman Gazetesi'nden operasyona protesto

Zaman Gazetesi Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın gözaltına alındığı operasyonları protesto etti. Zaman Gazetesi okuyucuları da protestoya katıldı.

Gülen cemaatine bağlı medyaya bir süredir operasyon düzenleneceği konuşuluyordu. 14 Aralık Operasyonu'nda Zaman Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı gözaltına alındı. Dumanlı'nın gözaltına alınması hem Zaman Gazetesi okurları, hem de Zaman Gazetesi tarafından protesto edildi. Günlük 1 milyona yakın tirajı olan Zaman Gazetesi, bugün 2 milyon baskı ile çıktı.

Sabah saatlerinde Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca gözaltına alındı. Operasyonu protesto eden vatandaşlar Zaman Gazetesi'nin önünden bir an olsun ayrılmadılar. Öte yandan AKP eski milletvekilleri Hakan Şükür ve İdris Naim Şahin'de gözaltılar sırasında orada bulunan isimler arasında yer aldı.

Reklam
Reklam

14 Aralık Operasyonu sadece Türkiye'de değil tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. "Basın özgürlüğüne saldırı" olarak yorumlanan operasyonları pek çok gazeteci kınadı. Zaman Gazetesi ise bugünkü maşeti siyah olarak basıldı. Gazete çalışanları ve yazarları ağızları bantlı ve toplu olarak poz verdikleri fotoğraf ise manşette yerini aldı. Günlük ortalama 1 milyon tirajı gazete bugün 2 milyon baskı ile çıktı.

Zaman Gazetesi, "Demokrasinin kara günü" başlığıyla yayımlandı. Bugünkü nüshada yer alan haber ise şöyle:

14 Aralık 2014 demokrasi tarihine ‘kara gün’ olarak geçti. ‘Makul şüphe yasasının onaylanmasından sonra, senarist, yönetmen ve yapımcıların da aralarında bulunduğu ‘medyaya darbe’ operasyonunda Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca gözaltına alındı. Dumanlı, operasyonu ‘medyaya, basın ve düşünce özgürlüğüne darbe’ olarak değerlendirdi.

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının gündeme gelmesini engellemek amacıyla yaptığı ‘özgür basına darbe’ operasyonu dün başladı. Twitter fenomeni Fuat Avni’nin gözaltı listesi yayınlamasının ardından, Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile avukatları bilgi almak için 12 Aralık Cuma günü Çağlayan Adliyesi’ne gitmişti. Başsavcı Hadi Salihoğlu’nun ‘Benim böyle bir dosyadan haberim yok’ demesinden ve vekili Orhan Kapıcı’nın bir soruşturma olmadığına dair imzalı belge vermesinden sadece bir gün sonra gözaltılar başladı. Dün 07.30 sularında polis, Zaman’ın Yenibosna’daki merkezine gelerek Ekrem Dumanlı’yı gözaltına almak istedi. Gazete çalışanlarının ‘Özgür basın susturulamaz’ şeklindeki tepkisi üzerine polis binadan ayrıldı. Dumanlı’nın “Ben buradayım. Emniyet mensubu arkadaşları bekliyorum.” diye basın açıklaması yapmasından sonra ekipler öğle saatlerinde ikinci kez binaya geldi. Polisleri ‘Hoş geldiniz’ diyerek karşılayan Dumanlı, gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasının hemen ardından yapılan operasyonla ‘makul şüphe’ yasası da ilk kez uygulanmış oldu. İktidar eliyle medyaya darbe yapılan 14 Aralık 2014, ‘demokrasinin kara günü’ olarak tarihe geçti.

Reklam
Reklam