Zaman, Tasarımının Gazetecilik Sektöründe Sesini Duyarmak Istiyor

Haber ve tasarımın buluşma noktası haline gelen +1T Gazete Tasarım Günleri yedinci kez kapılarını genç...

Haber ve tasarımın buluşma noktası haline gelen +1T Gazete Tasarım Günleri yedinci kez kapılarını genç tasarımcılarına açtı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı, “Gazetelerde görünen bir problem var. Gazetecilik sektöründe tasarım olması gereken yerde değil. Amacımız; bugüne kadar olamadığı kadar tasarımın gazetecilik sektöründen sesini duyurmak.” dedi.

Gazete Tasarım Günleri’nin ilk olarak 35 kişi ile başladığına değinen Fevzi Yazıcı, bugün bu rakamların 400 kişiye ulaştığını belirtti. Gazetelerde görünen bir problemin olduğuna değinen Yazıcı, “Ya çok fazla gazeteci mantığı ile yaklaşılıyor ya da tasarımcı bakış açısı ile yaklaşılıyor ve bunların her ikisi de problemli yaklaşımlar. Bizde bunun aksine tasarım ile iletişimi yarı yarıya katmak istedik. Bu sayede birbirinin eksiğini tamamlamasını amaçladık.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gazete tasarımında ciddi problemlerin olduğunu kaydeden Yazıcı, amaçlarının bugüne kadar olamadığı kadar tasarımın gazetecilik sektöründen sesini duyurmak olduğunu söyledi. Yazıcı, “Genel olarak sektörde bu iş olması gerek noktada değil. Gazetecilik sektöründe ki değişimi göz önünde bulundurmalıyız. Basılı gazetenin yok olacağını dillendiriyor, elbette kısa vadede olmayacak ama uzun vadede zamanla dijitale geçecek. Biz bunların konuşulması için bir araya geliyoruz. İlk düğmeyi doğru ilikler isek gerisi doğru gelecek.” ifadelerini kullandı.

+1T Gazete Tasarım Günleri’nde ilk semineri veren Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı, tasarımın nasıl olması gerektiğini ve okuyucunun neye dikkat ettiği üzerinde bilgiler verdi. Gazete sayfaları üzerinde bir atmosfer oluşturulması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, okurun dikkatini yakalayacak bir ilgi oluşturulması gerektiğini söyledi. Gazetede kullanılan fotoğrafın önemine dikkat çeken Yazıcı, “Okuyucu ilk olarak gazetede fotoğrafa dikkat eder. Fotoğrafsız haber eksiktir. Fotoğraf, haberin içerisinde 5N+1K’yı vermelidir. Haberi bazen tek kare bir fotoğraf verebilir. Aynı zamanda fotoğraf, gazeteye estetik, duygu katar.” dedi.

Reklam
Reklam

Bunun yanında Yazıcı, gazeteyi yaşatmak için okuru rahatlatan fotoğrafların da konulması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz