Teknoloji çağının etkisi, çekirdek aile yapısı, hatta gittikçe bireyselleşen yaşam şekliyle birlikte pek çok değerimiz yok olmaya başladı bile.
Biz de her şeye inat hala devam eden bayram geleneklerimizi sizin için derledik...
1) Bayram temizliği
Bayramda ister evde olun ister tatilde; halılar kalkar, perdeler iner tam teferruatlı temizlik yapılır.
2) Bayramlık Alışverişi
Eski dönemlerde giyim bu kadar çeşitli ve uygun değildi. Bunun etkisinden ve ekonomik güçlükten dolayı insanlar bayramdan bayrama alışveriş yapardı.
Şimdi ise durum eskisinden çok farklı, ama mağazaların 'Bayram İndirimi' büyüsü bu geleneği yaşatmamıza yardımcı oluyor.
3) Bayram Kahvaltısı
Pazar kahvaltısının bir üst versiyonu. Bayram kahvaltısının tadını başka hiçbir şey veremez. Sabah fırından sıcak ekmek alınır. Çeşit çeşit kahvaltılıklarla bütün aile masada bir araya gelir.
4) El öpme - Bayram Harçlığı Verme
Bu gerçeği kabul edin! Bundan 100 yıl sonra da torunlarınızın torunları el öpecek! El öpmek yetişkinler için bir saygı görme sembolu iken, çocuklar için de harçlık sembolü. Böyle güzel bir alışveriş varken bu geleneğin tükenmesini hiç beklemeyin.
5) Aile Büyüklerini ziyaret
Bütün sene çalışıp yoruldunuz ve tatil için bayramı bekliyorsunuz.
Peki ya iç sesiniz ne diyor? Eskiden bütün aile bir arada olduğunuz bayramları yad etmeden durabiliyor musunuz? Cevabınızı duyar gibiyiz. Tatilden önce aile büyüklerinizi hala, amca, dayı, dahil sevindirip gönüllerini almayı unutmayın.
6) Lokum ve şeker alışverişi
Evinize misafir geldiğinde o şeker ve kolonya muhakkak tutulmalı. Yoksa o bayram bayram değildir. Üstelik 'Bayramlık Şeker' diye bir kavram varken...
7) Toplu Whatsapp mesajı
Bu gelenek yeni türedi. Bunun bir üst modeli telefonun üzerinden danteli kaldırarak, fihristi açıp tek tek eşi dostu aramaktı. O seni daha önce aradıysa iade-i ziyaret telefonu açılırdı. Şimdi ise whatsapp'tan toplu mesaj atarak eşe dosta standart bir bayram mesajı göndermek bu adetin yerini aldı.
8) Zile basan çocuklar
2009 yılı Şeker Bayramı'nda Kayseri'de kaybolan 3 çocuğa kadar bu gelenek hala yaşardı! Şimdi küçük yerleşimlerde devam eden bu gelenek, ne yazık ki ailelerin haklı tedirginliğinden ötürü yok olmak üzere.
9) Çocuklara kurban kesimi izletmek
Yıllardır uzmanlar bu konuda uyarsa da, ne yazık ki bu gelenek halihazırda devam ediyor. Çocuklarda travmatik etki yataran bu geleneğin yakın zamanda tarihe karışmasını umut ediyoruz.
10) Küsleri barıştırmak
Şüphesiz bayram ruhunun en güzel geleneği küs olanların barışması.
Umarız ki 'Bayramda küslük olmaz' adeti yüz yıllarca devam eder.