Zamanı Doğru Kullanmayı Öğrenin!

İnsanların hareketleri, düşünceleri ve hedefleri denge içinde olduğunda daha mutlu yaşarlar.

İki ayağınızın üzerinde durduğunuz zaman dengenizi sağlayabilirsiniz.

İnsanlar arabalar gibidir: Arabalar, tekerlekleri dengede olduğu zaman daha yumuşak ve etkili hareket ederler. Ve biz hareketlerimiz, düşüncelerimiz, duygularımız, hedeflerimiz ve değerlerimiz denge içinde olduğunda daha iyi performans sergileriz.

Şunu bir düşünün, bayanlar! Eğer 30 yaşındaysanız, yaklaşık 394000 saatiniz, eğer 50 yaşındaysanız da yaklaşık 219000 saatiniz kalmış olabilir. Bu zamanın yarısı yemek yemek, uyumak ve ev işleri ile geçiyor.

Reklam
Reklam

Peki geriye kalan zamanda ne yapacaksınız?

O hayal ettiğiniz banka hesabını yaratmak için delirmiş gibi her saniye çalışacakmısınız? Ya da bu zamanı mutsuz bir ilişki için mi kullanacaksınız? Ölüm döşeğinizde yatarken keşke ofiste biraz daha zaman mı geçirseydim diyeceksiniz?

Bu kalan değerli zamanlarınızda yapacağınız şeyler için seçenekleriniz var. Zamanınızı nasıl kullanmayı seçeceksiniz?

Aşağıda hayatınızın ne kadar dengede olduğunu anlamak için küçük bir egzersiz var.

Hayatınızdaki 9 farklı kategoriyi düşününün:

* İş ve kariyer
* Para ve finans
* Sağlık ve spor
* Aile ve arkadaşlar
* Ev ve ofisiniz gibi fiziksel çevreniz
* Kişisel gelişim
* Eğlence ve boş zaman
* Eş / partner
* Maneviyat

Her bir kategoriye, o alanda ne kadar mutlu olduğunuzu yansıtan rakamlar verin. (0=hiç mutlu değilsiniz; 10=tamamen tatminsiniz). Eğer hayatınız dengede ise çıkacak rakam 9 kategorinin ortalaması olmalıdır. Değilse hayatınızın herhangi bir alanında dengesizlik olabilir.

Reklam
Reklam

Araştırmalara göre, yöneticilerin yüzde 70'i aileleri ile daha fazla vakit geçirmek istiyorlar; yüzde 50'si sürekli olarak bitkin ve yüzde 30'u hayatlarının kontrol dışına çıktığını düşünüyor.


İş yerindeki başarı hayatın diğer alanlarında çoğunlukla başarısızlık demektir. Eğer hayatınızın dengesizse, bunun birçok sonucu vardır; stres, motivasyon eksikliği, krizlerle başetmek. Bazı insanlar o kadar stresli ki kendilerine yarar sağlayacak terapi gibi seçenekleri bile ek bir yük olarak görüyorlar.

Bunu unutmayın: Denge, akıcı ve dinamiktir, sabit değildir. Hayatınızı dengelemek için çaba sarfetmeniz gerekir.

İlk aşama bilinçlenmek. Eğer dengesizliğin farkında değilseniz, nasıl düzeltebilirsiniz? Neden gerçek bir denetleme yapmıyorsunuz: Haftalık yapılacaklar listesi yapın, her giriş için bir zaman belirleyin ve bitirmek için üzerine saatler ekleyin. Eğer 80 saatiniz çalışarak geçiyorsa sorun yaşıyorsunuz demektir. Size haftada 168 saat kalıyor. Yapabileceğinizden fazlasını yapmak sizi strese sokacaktır. Sizi bir şeye hayır demek için durduran nedir? Hayatınıza iyi bir bakış atın ve yazımızdaki bu iki egzersizi deneyin. Bunun sonucunda hayatınızdaki dengeye liderlik edip edemediğinize karar vereceksiniz. Hayatınızın dengede olmadığını farkettiğinizde problemi çözmek için bir kaç aşama geçebilirsiniz.

Reklam
Reklam

İkinci aşama seçeneklerinizin ve seçimlerinizin olduğunu bilmek. Gerçek şu ki, hayat seçimlerin ve değiş tokuşların olduğu bir seridir. Hayatınızı dengelemek için seçimleriniz bişeyleri dışarıda bırakmak yada bazı şeyleri kaybetmek demektir. Çoğu insanın bununla sorunu vardır çünkü hepsini bir anda isterler. Genellikle söylediklerimizin önemi ile zamanımızı nasıl belirlediğimiz arasında çelişki vardır.

Eğer aileniz çok önemliyse onlara ne kadar zaman ayırıyorum diye kendinize sorun. Sizin için neyin önemli olduğuna karar verin. Önemli olan şey için nasıl bir yapı yaratmanız gerektiğini ve o önemli olayı nasıl destekleyeceğinizi düşünün. Dengeli bir yaşam kurmak için günlük olarak neler yapmanız gerekiyor?

Bayanlar, oturup düşünmek için zamana ihtiyacınız var. Çünkü bu kendiliğinden olmayacaktır. Kendinize asıl hedefinizi hatırlatın ve bunun hayatınızı dengelemek için önemli olduğunun farkına varın.

Reklam
Reklam

Üçüncü aşama, gelecekte yaşamayı öğrenmek. Bunu yapmanız için bilinçli yaşamalısınız.

İşteyken işinize odaklanın. Birşey bitene kadar sadece ona odaklanın. email programınızı kapatmanız yardımcı olabilir böylece gelen maillerle bölünmemiş olursunuz.

Eğer evdeyseniz, evde ailenizle olun.

Ana odaklanırken doğru davranışı sergilemek önemlidir. Yanlış olan birşeye konsantre olmanız enerjinizi düşürür ve motivasyonunuzu yok eder. Yani doğru olana bakın, neyin işe yaradığını düşünün ve o şekilde davranın.

Tabii ki, geçmiş ve gelecek var. Geçmişte yaptıklarınıza takılıp yapmamış olmayı mı diliyorsunuz? Keşke yapsaydım diğerek ne kadar enerji harcıyorsunuz? Geçmişle ilgili kendinizi yiyip bitirerek ne kadar zaman kaybediyorsunuz? Geçmişle ilgili yapılacak tek birşey vardır. Geçmişten ders alıp o konuyu orda bırakmak. Böylece aldığınız ders ile gelecekte aynı hataya düşmezsiniz ve geleceğe odaklanırsınız.

Ve gelecek hakkında kaçınız endişeleniyorsunuz? Olmamış şeyler için mi kaygılanıyorsunuz? Ya çocuğum uyuşturucu kullanırsa, ya eşim beni aldatıyorsa; ya sahile giderken kaza geçirirsek? Yapmadığımız bu gibi konular için endişelenirken ne kadar enerji harcadığınızı biliyor musunuz?

Reklam
Reklam

Dördüncü aşama akışına bırakın. Gelecekle ilgili en etkin yol geleceği planlamaktır. Bİr koç tutun! Kitap alın! Planlarınızı yazın. Geleceğinizi planladığınızda aynı zamanda akışına bırakmış olursunuz ve şu anı yaşarsınız.

Peki, hayatınızı dengelemek için bunları yaptıktan sonra ne elde edersiniz? Enerjiniz artar, motivasyonunuz artar, hayattan zevk alırsınız ve kontrolün elinizde olduğunu hissedersiniz.

Bugün karar verin!