"Zamanın durduğu yer": Moğolistan

Burada vakit ilerlemiyor. Moğolistan, otantik gezi tutkunları için adeta biçilmiş kaftan

Türk tarihine ait en eski yazıtlara ev sahipliği yapan Moğolistan, otantik gezi tutkunları için adeta biçilmiş kaftan. Sebep her neyse ne, ama Moğalistan'daki Türk izlerini görmek, her Türk için bir şans.


Uçsuz bucaksız bozkırın ortasında, kendi halinde yayılan koyun ve yak sürüleri, özgürce koşuşturan atlar, ülkedeki sıradan görüntülerden.


Üç milyon nüfusun, Türkiye'nin 3 katı büyüklüğündeki Orta Asya bozkırlarına dağıldığı Moğolistan'da, kişi başına 3 kilometrekare toprak ve 13 at düşüyor.


Ortalama yüksekliği 2 bin metre olan ve yılın yaklaşık 250 gününü sıfırın altında sıcaklıkla geçiren Moğolistan'da, neredeyse hiç tarım yapılamıyor.

Reklam
Reklam

Coğrafyası, kültürü, insanlarının yaşam tarzıyla Asya'nın ortasındaki ülke, farklı yerler görmek isteyen turistlerin ilgisini çekiyor.


Moğol köylüler, Ulan Batur'a 80 kilometre mesafede Bayan Tsogt bölgesindeki Tonyukuk Yazıtları'na giden yolun kenarında ticaret yapıyor.


Turistleri, evcilleştirdikleri kartal ve akbabalarla karşılayan köylüler, para karşılığında fotoğraf çektiriyor.


"Golden eagle" cinsi kartallar ve en büyük kanatlı olarak bilinen kara akbabalarla fotoğraf çektirmenin bedeli, yaklaşık 50 bin tügrükü, yani yaklaşık 7 lira.


Kartal ve kara akbabalarının yavrularını, yüksek dağlardaki yuvalarından alıp evcilleştirdiklerini anlatan Moğol köylüleri, bu kuşlarla günde ortalama 80 bin-100 bin tügrük kazandıklarını ifade ediyorlar.


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansınca (TİKA) korumaya alınan Moğolistan'daki Tonyukuk Anıtları'nın bekçisi Sondey Cau, ziyaretçileri torunu 9 yaşındaki Megmur Surun ile karşılıyor.


Türklerin anavatanı olarak anılan Moğolistan, Bilge Kağan ve kardeşi Kül Tigin anısına dikilen ve bilinen ilk Türk alfabesiyle yazılan Orhun Abideleri ile Bilge Tonyuyuk Anıtları'na ev sahipliği yapıyor.

Reklam
Reklam

Çadırının kenarına yerleştirdiği küçük bir güneş paneliyle günlük elektrik ihtiyacını karşılayan Cau, 40 metrekarelik çadırında ziyaretçilere geleneksel ikramlarda bulunuyor.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005'teki Moğolistan ziyaretinin ardından, TİKA'nın çalışmalarıyla Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtları, müzeye taşınarak, doğa şartlarına karşı korunması sağlandı. TİKA, M.S. 720-725 yıllarında diktirildiği tahmin edilen ve Türk tarihine ilişkin önemli bilgiler taşıyan Tonyukuk Anıtları'nı da korumaya aldı.


Moğolistan'ın bilinen en önemli unsurlarından biri Cengiz Han heykeli ve dev çizme. Ulan Batur'un 54 kilometre doğusundaki Tsonjin Boldog'da yer alan heykel, kaidesiyle 40 metre yüksekliğe ulaşıyor. "Altın Kamçı" adıyla bilinen heykelin yapımında 250 ton paslanmaz çelik kullanılmış.


Altın Kamçı'nın kaidesindeki dev Moğol çizmesi de Guiness Rekorlar Kitabı'nda yer alıyor.