Zamlar, kiloluk tütüne ilgiyi artırdı

ŞANLIURFA (İHA) - Sigaraya yapılan zamlar, sigara tiryakilerinin açıkta satılan tütüne yönelmelerine neden oldu. Şanlıurfa'da seyyar tezgahlarda ve Gümrükhan ve Aşağı Çarşı'da kalitesine göre 5 ile 25 milyon lira arasında değişen fiyatlarda satılan tütünlere rağbet arttı.

Şanlıurfa'nın çeşitli noktalarında kilo işi tütün satan vatandaşlar, sigaraya yapılan zamların tütüne olan ilgiyi artırdığını belirttiler. Aşağı Çarşı semtinde bulunan tütüncüler pazarında tütün satan Hüseyin Etli, sigara zammından sonra tütüne olan ilginin arttığını söyledi. Tütün fiyatlarının kalitesine göre 5 ile 25 milyon lira arasında değiştiğini belirten Hüseyin Etli, "Vatandaşlar maddi durumlarına göre tütünlerde tercih yapıyorlar. Gücü 5 milyon liralık tütüne yeten ondan alıyor, daha kaliteli tütün içmek isteyen 25 milyon liralık alıyor. En fazla tiryakiye bile bir kilo tütün bir aylık yeter. Piyasada satılan sigara fiyatlarıyla vatandaşlar iki üç aylık tütün ihtiyaçlarını giderebiliyorlar" dediler.

Reklam
Reklam

Sigara fiyatlarına gelen zam tütüne olan rağbeti artırınca satıcılar sigara sarma makinesi da satmaya başladılar. Tanesi 10 milyon liradan satılan sigara makinesinin içine konulan kağıt ve tütün, normal içimlik sigaraya dönüştürülüyor. 100 tanesi 1 milyona satılan filtrelerinin de kullanılmasıyla tütünden yapılan sigaranın normal sigaradan farkı kalmıyor. Sigara sarma makinesini satan Halil Bul, zamlardan sonra makineye ilginin arttığını belirterek, "Tütün alan vatandaşlar, sigara sarma makinesi alıyorlar. Son zamanlarda satışlarımız hayli arttı" diye konuştu.