Zana: Barış umuduyla Meclis’in zeminine ayak bastık

20 yıl sonra yeniden TBMM'ye giren BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, barış umuduyla Meclis'in zeminine...

20 yıl sonra yeniden TBMM'ye giren BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, barış umuduyla Meclis'in zeminine ayak bastığını söyledi. Barışa olan umudunun kendisini Meclis'e getirdiğini belirten Zana, silahların susması gerektiğini söyledi.
Meclis önünde kendisini karşılayan basın mensuplarına açıklama yapan Zana, ülkede ciddi sorunların olduğunu ve tüm bu sorunların önünde ise Kürt sorununun olduğunu söyledi. Barış umuduyla tekrar Meclis’in zeminine ayak bastığını belirten Zana, “Dileğimiz, umudumuz bir an önce toplumsal barışın sağlanmasıdır. Herkesin, bütün farklılıkların bu ülkede özgürce yaşayabileceği, kendisini ifade edebileceği ve 'bu ülke benimdir' diyebileceği bir süreç umut ediyorum. Herkese şunu söylemek istiyorum; sorunlar diyalog yoluyla çözülmeli. Herkes belli bir olgunluğa erişti. Birbirimizi dinleyebilirsek, anlayabilirsek, saygı gösterebilirsek paylaşamayacağımız hiçbir şey olamaz. Her şeyi paylaşabiliriz." dedi.
Kendisini barışa olan umudunun buraya getirdiğini vurgulayan Zana, “Gönül isterdi ki bugün Mehmet Sincarlar, Orhan Doğanlar, Hatip Dicle ve Kemal Aktaşlar da aramızda olsaydı. Gönül isterdi ki bu ülkenin seçilenleri demir kapı ardında olmasaydı.” diye konuştu.
Bir gazetecinin "20 yıl sonra tekrar buradasınız, nasıl bir duygu içerisindesiniz?" sorusu üzerine Zana, "Bu zemin duygularımızı ifade edebileceğimiz bir zemin değil. Daha çok mantığımızı çalıştırabileceğimiz ve ortak çözümleri arayabileceğimiz bir zemindir." cevabını verdi.
Zana, "Diyalog çağrısı yaptınız, bu aynı zamanda silahların susturulması yönünde bir çağrı mıdır?" sorusuna ise, "Aslında bu silahların çoktan susması gerekirdi. Hepimizin umudu, çabası o. Bir an önce silahların susması insanın konuşması." diye cevap verdi. Zana yaptığı açıklamanın ardından Meclis’e girdi.
Zana, 1991 yılında önce yemin etmek için geldiği TBMM Genel Kurulu'nda Kürtçe yemin etmek isteyince krize yol açmış; günlerini Meclis yerine cezaevinde geçirmişti. 12 Haziran seçimlerinin ardından milletvekili olmasına karşın BDP yemin törenini boykot edince, Zana ve diğer vekiller yemin edememişti. Bugün açılışı yapılan Meclis'te BDP'nin yemin ederek çalışmalara katılma kararını almasının ardından gözler Zana ve BDP'li vekillere çevrildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz