Zana'dan Kürt aydınlarına suçlama

ANKARA (İHA) - Kapatılan DEP'in eski milletvekillerinden Leyla Zana, Kürt aydınlarını çatışmalar öncesi, sırası ve sonrasında Kürtlerle beraber olmamakla suçlarken, kendilerinin ise daima halk ile olduklarını savundu.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yaptığı konuşmada Türkiye'de sistematik işkence yapıldığı kanısında olmadığını söylediği için eleştirilen Zana, "Ailemi bile göz önünde bulundurduğumda ailemde işkenceden geçmeyen tek kişi kalmamıştır" diyerek çark etti ve kendini akladı.

Edinilen bilgilere göre, 17 Aralık Zirvesi öncesi Kürt sorununu gündemde tutmak için Fransa'ya giden Zana ve Orhan Doğan, Paris Ahmet Kaya Kürt Enstitüsü'nde bir toplantı yaptı. International Herald Tribune ve Le Monde gibi gazetelere verdiği ilanla tepki çeken Zana, konuşmasında Kürt aydınlarını suçladı. Kürt aydınlarının çatışmalardan öncesi, sırası ve sonrasında halkla beraber olmadıklarını savunan Zana, "Biz parlamentoda da halkla beraberdik, bugün de beraberiz. Kürt aydınlarının kafası karışıktır. Her biri eline bir saz almış ve kendine çalıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'de sistematik işkence yapıldığı kanısında değilim" dediği için çeşitli Kürt çevrelerince eleştirilen Leyla Zana, "Benim kendi ailemi bile göz önünde bulundurduğumda ailemde işkenceden geçmeyen tek kişi kalmamıştır" diyerek son zamanlardaki 'fikir değiştirmelerine' bir yenisini ekledi. Orhan Doğan ise, "Bazıları federasyon isteyebilir. Kürtlerden bazıları otonomi isteyebilir, bazıları özerklik isteyebilir. Bu istemleri düşünce özgürlüğü biçiminde düşünmek durumundayız. Ama Kürtlerin büyük bir çoğunluğu Kürt sorununun çözümünü demokratik cumhuriyet ekseninde düşünmektedir" diye konuştu.