Zararına mısır ihracatı

ADANA (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, hükümetin üreticiyi korumak adına 400 bin liraya mal ettiği mısırı 108 dolara ihraç etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Kirişçi, Türkiye'nin mısır ihtiyacının 3.5 milyon ton iken geçen yıl 4 milyon 100 bin ton üretim yapıldığını hükümetin de üreticiyi korumak adına yaptığı alımlar sonucu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarının dolduğunu belirtti. Kirişçi, "Mısırı Türkiye'de 290 bin liradan satamadık, şimdi ise140 bin liradan ihraç ediyoruz. 1 kilogram mısırın işçilik ve depolama masrafıyla birlikte 400 bin lira maliyeti vardı. Hükümet, aradaki 260 bin lirayı çiftçinin yapmış olduğu faaliyetleri gözeterek, zararına da olsa katlanma pahasına alarak ihraç ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

Hükümet 108 dolara mısır ihraç ederken, aradaki 260 bin liralık zararın milletin kasasından üreticinin cebine aktarıldığını öne süren Kirişçi, "Biz de bunu çiftçimizin başına kakmıyoruz. Çünkü, Türkiye'de girdi maliyetleri yüksek. Mazotun litresi 2 milyon 70 bin lira olmuş. Öbür taraftan gübre, bir tekelci anlayışla sürekli şişirilen bir fiyata sahip. Bunların tedbirlerini almaya çalışıyoruz. Eğer bir takım konularda samimi, kararlı ve de yeri gelirse radikal kararlar vermez, almazsak çiftçimiz gelecekte çok daha büyük sıkıntılar çekecektir" diye konuştu.