Zararlı gazlar dünyanın dengesini bozuyor

Karbondioksit gazları dünyanın kara yapısını ve iklim dengesini tehdit ediyor. Bu uyarıyı Mevlana Üniversitesi'nde yenilenebilir...

Karbondioksit gazları dünyanın kara yapısını ve iklim dengesini tehdit ediyor. Bu uyarıyı Mevlana Üniversitesi'nde yenilenebilir enerji konusunda konferans veren ABD North Iowa University Lisanüstü Program Koordinatörü Prof. Dr. Recai Peçen yaptı.
Konya Mevlana Üniversitesi'nde düzenlenen 'Yenilenebilir Enerji Konferansı'nda konuşan North Iowa University Lisanüstü Program Koordinatörü Prof. Dr. Recai Peçen, dünyanın en yüksek dağ silsilesi Himalayalar'da kar miktarının azaldığını, Greenland’daki buzulların eridiğini, kuzey ve güney kutbundaki buzullarda kopmalar yaşandığını örnekleriyle anlattı. Prof. Dr. Peçen, dünyanın kara yapısı ve iklim dengesinde yaşanılan değişimlerin atmosferi saran karbondioksit gazlarından kaynaklandığını söyledi.
Prof. Dr. Peçen, daha temiz hava, petrole bağımlılığın azaltılması, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için rüzgar enerjisi yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelinin yüksek olduğunu ve rüzgar enerjisi yatırımları yapılabileceğini kaydetti. "Türkiye’de şu anda rüzgar enerjisine 20 milyon dolarlık bir yatırım var. Bildiğim kadarıyla mevcut yönetim de rüzgar enerjisi yatırımlarını teşvik ediyor." diyen Peçen, nükleer enerji santrallerinin sanılanın aksine gayet emniyetli olduğuna dikkat çekti. Prof. Peçen, "Kömürle çalışan santrallerin açığa çıkardığı radyasyon etkisi, nükleer enerji santrallerinden 100 kat fazladır." şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Recai Peçen, Mevlana Üniversitesi'ndeki konferansta 'Sera Etkisi ve Sera Gazlarının Hızla Artması, Petrol ve Kömüre Dayalı Enerji Üretiminin Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Etkisi, Rüzgar Gülleri, Rüzgar Enerjisi Gelişimindeki Zorluklar ve Problemler, Rüzgar Enerjisinde Türkiye’nin Önemi, Büyük ve Küçük Sanayide Temiz Enerji Üretim İmkanları' konularına değindi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz