Zararsız: Mesleki eğitimde adı bile ilk kez duyulan yeni programlar açılacak

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, önümüzdeki dönemlerde mesleki eğitimde bir çok programın kapanacağını ve...

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, önümüzdeki dönemlerde mesleki eğitimde bir çok programın kapanacağını ve adı belki ilk kez duyulacak bir çok yeni programın açılacağını belirtti.
Emin Zararsız, eğitim muhabirleri ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısında eğitimde insan gücü planlaması konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
Zararsız, “Atanamayan öğretmenler, atanan öğretmenler, atandığı halde gitmeyen öğretmenler, eğitim fakültelerinin, fen fakültelerini kontenjanları gibi farklı şekillerde değerlendirilen bir konu var.” dedi.
Önümüzdeki günlerde Antalya’da gerçekleştirilecek bir çalıştay ile bu konunun masaya yatırılacağını aktaran Zararsız, “Sorunun tarafı olan 300 civarında kişinin katılımı ile konu masaya yatırılacak. Ortaya çıkacak sonuçlarla daha sağlam veriler üzerinden hareket imkânı bulacağız.” dedi.
Zararsız, öğretmenlik ve bakanlığın diğer personel ihtiyacı konusunda sağlıklı bir zemin oluşturabilmek, sağlıklı verilerden hareketle ileriye dönük uzun vadeli projeksiyonlar geliştirebilmek için Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nü sadece bu alanla ilgilenen bir genel müdürlük olarak yapılandırıldığını kaydetti.
Öğretmenlerin daha göreve başlamadan önceki aşamalardan itibaren bu konunun değerlendirilmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Zararsız, şöyle devam etti: “Dolayısı ile eğitim fakültelerinde, fen – edebiyat fakültelerinde yetişen öğrencilerin aşamasından başlamak suretiyle bu insan gücü kaynağının planlanması gerekiyor. 18-19’unda yapılacak çalıştayda o aşamadan başlanacak. İşin içinde YÖK var, bakanlık yetkileri var, üniversiteler var, Maliye, Kalkınma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı gibi kurum ve kuruluşlar var. 300 civarında kişi ile bu konuyu tartışacağız. “
Buradan bir strateji planı ortaya çıkacağını kaydeden Zararsız, “Bu işlerin tamamını Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü bünyesi içinde özel oluşturulacak nitelikli bir kapasite ile yürütmeye çalışacağız.” dedi.

Reklam
Reklam

"MESLEKİ EĞİTİMDE ADI BİLE İLK KEZ DUYULAN PROGRAMLAR AÇILACAK"
Türkiye’de en çok tartışılan alanlardan birinin de mesleki eğitim olduğunu dile getiren Zararsız, formel eğitimden geçen kişilerin iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerle donatılmadığı için ciddi anlamda bir mesleksizlik sıkıntısı olduğu yönündeki eleştirilere işaret etti.
Zararsız, şunları aktardı: “Gerek formel eğitim yoluyla edinilmiş meslekler itibariyle gerekse informel öğrenme yoluyla edinilmiş meslekler itibariyle iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklere haiz insan yetiştirme konusu Türkiye’de çok öteden beri tartışmalı bir konu. Formel eğitim veren kurumların ve onların müfredatını belirleyen birimlerin iş gücü piyasası ile yakın bir diyalog içinde olmaması temel problemlerden bir tanesi. Bir diğeri de bu alandaki gelişmelerin çok yakından takip edilmemesi ve alışkanlıkların muhafaza edilmesi. Bundan 50–60 sene önce bir şehrimize sanat okulu kuruyorsunuz, içine torna bölümü oluşturuyorsunuz ve halen muhafaza ediyorsunuz. Tezgâh 50–60 sene önceki teknoloji ile donatılmış ve yenileyememişsiniz. Bilgiler o dönemdeki o tezgâha göre oluşturulmuş bilgiler ve yenileyemiyorsunuz. Dolayısı ile o bölümden mezun olan kişi sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikleri tam olarak kazanamıyor. Mesleki eğitimde sanayide staj imkânları tam olarak düzenlenmemiş. Onun için de arz ile talebin karşılaşması noktasında ciddi bir sıkıntı yaşanıyor.”
Bunların giderilmesi için mesleki ve teknik eğitimin tek bir genel müdürlük çatısı altında toparlandığını anımsatan Zararsız, “Hem de onun içinde Sosyal Ortaklar ve Projeler Grup Başkanlığı’nı oluşturmak suretiyle mesleki eğitim alanında örgütlenmiş tüm kesimlerin formel eğitime etkilerini taleplerini belirleyebilmek ilişkileri geliştirebilmek görevini bu grup başkanlığına verdik.” diye konuştu.
Önümüzdeki dönemlerde mesleki eğitimde birçok programın kapanacağını ve adı belki ilk kez duyulacak birçok yeni programın açılacağını aktaran Zararsız, “Bunun belirlenmesi bir yandan bilimsel veriler ve dünyadaki gelişmeler izlenerek yapılacağı gibi, bir yandan da iş gücü piyasasının ihtiyaçları, onların yöneticileri, önde gelen toplum önderleri, meslek kuruluşları ile görüşülerek yapılacak.” dedi.
Zararsız, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun belirlediği kriterlerin de dikkate alınacağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz