Zarrab dosyasındaki rüşvet rakamları ortaya çıktı

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab'ın kefalet başvurusunu kabul etmeme gerekçesini açıklayan dava dilekçesinde, rüşvet miktarlarını da yazdı.

Bharara, Reza Zarrab'ın kendisini 'hayırsever bir işadamı' gibi göstermeye çalıştığını, ancak Miami'de gözaltına alındıktan sonraki ilk ifadeleri ile kendilerinin ulaştıkları bilgiler karşılaştırılınca, Zarrab'ın kolaylıkla yalan söyleyebilen bir işadamı olduğunun anlaşıldığını savundu.

Bharara, Zarrab'ın, 9 Mart'ta Miami Havalimanı'nda gözaltına alınmasından sonra üstünden nakit olarak 103 bin dolar çıktığını da dosyaya ekledi. Başsavcı, Zarrab'ın İran, Makedonya ve Türkiye pasaportları bulunduğunu, ancak Zarrab'ın ilk ifadesinde yalnızca Türkiye pasaportu bulunduğunu söylediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Zarrab'ın, Türkiye'de aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu, üst düzey politikacılarla yakın ilişki içinde bulunduğu da anlatılan dosyada, Zarrab'ın kefaletle serbest bırakılması durumunda, 10 milyon doları nakit olmak üzere, 50 milyon dolarlık kefalet parasını gözden çıkarabileceği savunuldu.

Zarrab'ın, Türkiye'de 72 gün cezaevinde yattıktan sonra salıverilmesine de değinen Bharara, Zarrab'ın tutuklanmasına karar veren ve gözaltı işlemini gerçekleştiren hem yargı hem de polis görevlilerinin, ya başka yerlere atandıklarını, ya işten el çektirildiklerini ya da kendilerinin yargı karşısına çıkarıldıklarını belirtti.

Bharara'nın dava dilekçesinde, Zarrab'ın eski bakanlara verdiği öne sürülen rüşvet rakamları da yer aldı. Reza Zarrab'ın eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a Mart 2012 ile Ağustos 2013 arasında 32 milyon euro, 10 milyon dolar ve 300 bin İsviçre Frankı verdiği, ayrıca kendisine bir piyano, lüks saatler ve mücevherler verdiği öne sürüldü. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'e ise Nisan - Ekim 2013 tarihleri arasında 5,8 milyon dolar rüşvet verildiği, Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın ise 2,5 milyon euro ile 1,4 milyon dolar aldığı belirtildi. Dosyada, Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın evine 500 bin dolar rüşvet parası gönderildiği de savunuldu.

Reklam
Reklam

SAVCI BHARARA KİMDİR?

Reza Zarrab’ı Miami’de tutuklayan ve önemli davaların kilit ismi savcı Preet Bharara, bir anda gündeme oturdu. Açtığı davaların hepsini kazanan bu nedenle Time dergisine Wall Street’i suç üstü yakalayan adam” başlığıyla kapak olan savcı Bharara, Türkiye'den binlerce kişi tarafından takip edildi.

Preet Bharara, 1968 Pakistan doğumlu Hindistan asıllı Amerikalı savcıdır. Babası Sih annesi Hindu olan Bharara 2 yaşındayken ailesiyle ABD'ye taşındılar. Ailesiyle birlikte 1970 yılında ABD’ye göç eden Bharara'nın çocukluğu New Jersey’de geçti. Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Columbia Üniversitesi’nde eğitimine devam etti. Harvard’da 1987 yılında ikinci sınıfta okurken bir yandan da öğrencilerin radyo istasyonunda haber sunuculuğu yaptı. Bu sırada 1977 yılında Kara Pazartesi'ne tanık oldu ve bu alanda çalışamalara başladı.

Bharara kariyerini, geniş çaplı dolandırıcılık vakalarıyla mücadele etmeye adadı. Tam da bu yüzden adalet bakanlığı bünyesinde dolandırıcılıkla mücadele birimlerini kurulmasına ön ayak oldu. Adını diplomatları, siyasileri ve 2008 küresel krizinin ardından 100’e yakın bankacıyı soruşturarak duyurdu. 2009’da New York savcısı oldu ve 2011’de Moskova’da yaşayan ve ‘terörist gruplara silah satmak’ suçundan Interpol tarafından Tayland’da gözaltına alınan Viktor Bout adlı Rus vatandaşının 25 yıl hapis cezasına çarptırılmasına sebep oldu.

Reklam
Reklam

(DHA)