Zatürreden 24 bin çocuk ölüyor

Türkiye'de her yıl 24 bin çocuğun sağlık hizmeti alamadığı için zatürre sebebiyle hayatını kaybettiği belirtildi. Bursa Sağlık İl Müdürü Hüseyin Serdar, Sağlık Bakanlığı'nın Akut Solunum Yolu Enfeksiyonunun Kontrolü Programı çerçevesinde çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesinin hedeflendiğini söyledi.

Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası sebebiyle yazılı bir açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Serdar, Türkiye'de her yıl 24 bin çocuğun sağlık hizmetlerine ulaşamadan zatürre sebebiyle hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Hafife alınan bir öksürük, çocuğun daha büyük rahatsızlığına, sonrasında ise ölümüne neden oluyor" dedi.

Serdar, hafta boyunca akut solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat çekerek, bu tür rahatsızlıklarla sebebiyle yaşanan ölüm oranını en alt seviyeye düşürmeyi amaçladıklarını belirtti. Zatürrenin çoğunlukla üst solunum sisteminin savunma mekanizmasını bozan viral bir enfeksiyonun ardından ortaya çıktığını ifade eden Serdar, ölümlerin hastanın sağlık kurumlarına ulaştırılmamasından kaynaklandığının altını çizdi. Bu hastalıklardan ölümün azaltılması maksadıyla Sağlık Bakanlığı'nın 1987 yılında 'Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu Kontrolü Programı' başlattığını dile getiren Serdar, "Programın yürütülmeye başlanması ile ülkemizde her yıl 5 yaş altında çocukların yüzde 50'sinin tedavisinin sağlanması, annelerin kitle iletişim araçları ve eğitim materyallerini kullanılarak bilgilendirilmesi, anne çocuk sağlığı ve sağlık ocaklarında tedavide en etkin ilaç olan ve ücretsiz verilen Procain penisilinin kullanılmasının sağlanmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öksürük, nefes alma zorluğu, tıkalı ya da akan burun, boğaz ağrısı gibi çeşitli belirtiler olduğu taktirde 5 yaş altı çocuklar başta olmak üzere bu tür rahatsızlığı bulunanların hiç vakit kaybedilmeden sağlık kurumlarına götürülmesi gerektiğinin altını çizen Serdar, tedavinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Sağlık İl Müdürü Serdar, uzun vadede yüksek risk oluşturan koşulları ise şöyle sıraladı:

"- Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin azaltılması,
- İyi ve dengeli beslenme,
- Aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı tam korunma,
- Ev ve çevre koşullarının iyileştirilmesi,
- Sigara içilmesinin önlenmesi."

Anahtar Kelimeler: