Zatürreye yol açan bakteri penisiline dirençli

Ankara (AA)- İngiliz bilim adamları, zatürreye sebep olan bakterinin ilaca nasıl dirençli hale geldiğini saptadılar. Bilim adamları böylece, penisilinin etkisini tam olarak yeniden sağlamayı ümit ediyorlar.

Warwick Üniversitesi'nden bir ekip, yılda 5 milyon çocuğun ölümüne yol açan "Streptokokus Pnömoni" bakterisi üzerinde çalıştılar. Bu bakteri, son yıllarda penisiline dirençli hale gelen bakteriler arasında bulunuyor. Penisilin, bakteri hücre duvarının "Peptidoglikan" olarak adlandırılan önemli bir unsurunun oluşumunu engelleyerek tedavi ediyor. Bu unsur, hassas bakteri hücresinin etrafında koruyucu bir ağ oluşturuyor.Araştırmada, penisiline dirençli "Streptokokus Pnömoni"ye yakalanan
hastalardaki peptidoglikanın kimyasal oluşumundaki değişiklikle bağlantılı "MurM" adlı bir protein incelendi.

Reklam
Reklam

Bilim adamları, bir enzim gibi işlev gören bu proteinin peptidoglikana gücünü veren yapıların oluşumunda önemli rol oynadığını keşfettiler. Bilim adamları, MurM'nin aktivitesinin ne kadar güçlü olursa peptidoglikanın o kadar güçlü olduğunu, bakterinin de daha dirençli hale geldiğini belirlediler. Araştırma bulgusunun, bilim adamlarının MurM'nin kimyasını tahrip ederek bakteriyel direnci azaltacak yeni ilaçların geliştirilmesinin yolunu açtığı belirtildi. Araştırmanın, sadece "Streptokokus Pnömoni" değil MRSA gibi diğer dirençli bakterilere karşı ilaç geliştirilmesinde de yararlı olacağı ifade edildi.

Araştırmacı Dr. Adrian Lloyd, yeni ilaçları birkaç yıl içinde geliştirilebileceğini söyledi.