ARMUT
Journal of Food & Nutrition Sciences’ta yayımlanan araştırmaya göre, her gün bir armut tüketmek, obezite riskini azaltıyor. Araştırmaya göre, düzenli şekilde armut yiyen insanlarda obez olma oranı, armut tüketmeyenlere kıyasla %35 daha düşük. Üstelik incelenen her iki grubun da fiziksel aktiviteleri ve aldıkları kalori eşit. Aradaki farkın nedeni ise, armutta bulunan lifin fazla olması.
MEVSİMİ GEÇMEDEN ARMUTLA YAPABİLECEĞİNİZ NEFİS BİR TARİF
BADEM
International Journal of Obesity’deki bir araştırma, gün içerisinde atıştırmalık tercihimizi bademden yana kullanmamız gerektiğini vurguluyor. Araştırmaya göre, kalori hesabı uygulanan bir diyet ile beraber günde 70 adet badem tüketen insanların 6 ayda kilolarının %18 azaldığı gözlemlenmiş. Araştırmacılara göre bu etkinin nedeni, bademin tekli doymamış yağlar, protein ve liften oluşan sağlıklı bir kokteyl olması. Bu özellikleriyle badem, insanların uzun süre tok kalmasına da yardımcı oluyor.
YEŞİL ÇAY
Kalp hastalıklarını, kanseri ve tip 2 diyabeti önlemek gibi birçok sağlık faydasının yanı sıra, yeşil çayın zayıflamaya yardımcı etkisi de bulunuyor. The American Journal of Clinical Nutrition’daki bir araştırmanın bulgularına göre, bol miktarda yeşil çay tüketen insanlar 12 haftada 1.5 kilo verdiler. Üstelik, bu kişilerin beslenme planında eskisine kıyasla hiçbir şey de değiştirilmemişti. Yeşil çay tiryakilerinin vücut kitle indeksleri ve vücut yağ oranları ise daha az oluyor. Araştırmacılar göre
bu etkinin kaynağı kafein ve kateşin. Bu iki bileşen, yakılan kalori sayısını artırıyor ve yağ oksidasyonunun 24 saat boyunca hızlanmasını sağlıyor.
YEŞİL ÇAYLA KARIN ŞİŞLİĞİNE SAVAŞ AÇIN
ACI BİBER
Acı sevenler için mükemmel bir haber: Dilini yakmasına bayıldığın bu besin, aynı zamanda metabolizmanı ateşlemek için de bire bir. Biophysical Society’nin 2015 yılındaki 59. yıllık toplantısında sunulan bir araştırmaya göre, yüksek yağlı bir beslenme planına eklenen kapsaisin bileşeni, kilo alımını önlüyor. Bu çalışma bir fare üzerinde gerçekleştirilmiş; ancak daha önce insanlar üzerinde yapılan araştırmalar da kapsaisin için benzer şeyleri söylüyor. Kapsaisin bileşeninin vücut üzerinde yağ yakma ve yağı enerjiye çevirebilme gibi bir etkisi olduğu düşünülüyor.
TAM YAĞLI SÜT
The American Journal of Clinical Nutrition’daki bir araştırmaya göre, günde bir servis tam yağlı süt ya da peynir tüketen kadınlarda kilo alma riski daha düşük oluyor. Her ne kadar bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekse de, araştırmacılara göre tam yağlı süt daha doyurucu olduğu için, diğer besinleri daha az tüketmene yol açıyor. Ayrıca, süt içerisinde bulunan yağ asitlerinin de hormon düzenlemesi üzerinde etkisinin olduğu, buna bağlı olarak da metabolizmayı hızlandırdığı düşünülüyor.
ELMA RENDELİ TARÇINLI KAHVALTI
YUMURTA
Eğer yumurta ile aranda mesafe varsa, bir daha düşün! The Journal of the American College of Nutrition’da yayımlanan bir çalışmada, kahvaltıda yumurta tüketmenin, açlığı ve aşırı beslenmeyi gün boyunca engellediği belirtiliyor. Bunun nedeni ise proteinin daha doyurucu olması ve midende karbonhidratlara kıyasla daha yavaş hareket etmesi.