Zayıflamak isterken sağlığınızdan olmayın

İSTANBUL (İHA) - Eyüp Devlet Hastanesi Diyetisyeni Pınar Akkuzu, diyetin bireylerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan günlük besin öğesi ihtiyaçlarını dengeli ve düzenli karşılamaları anlamına geldiğini söyledi. Akkuzu, diyet yapmanın, "aç kalmak" olmadığını vurgulayarak, her bireyin kişiye özel olması gerektiğini belirtti.

İnsanların rastgele diyet yapmamaları gerektiğini, en iyi diyetin en düzenli ve en dengeli beslenmeye geçilerek yapılabileceğine işaret eden Diyetisyen Pınar Akkuzu, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, diyetin bireye özgü ve uygun kalorilerde hazırlanmış olmasının önemli olduğunu bildirdi. Çeşitli yerlerden bulunarak yapılmaya çalışılan zayıflama diyetlerinin başkalarının kalıplarına göre ya da çok düşük kalorilerde ve dengesizce düzenlenmiş olabileceğini kaydeden Akkuzu, "Her diyet herkese uygun değildir. Dünya üzerinde 20 bin üzerinde zayıflama diyeti olduğu söyleniyor. Bu diyetlerde vaat edilenler bazen kandırmaca boyutlara ulaşıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Pınar Akkuzu, düşük kalorili diyetlerin su kaybına yol açarak kısa zamanda çok kilo verdiriyor izlenimi uyandırdığını, ayrıca insanları uzun süreli ve çok düşük porsiyonlarla besleyerek aç bıraktıklarını, böylece kan şekerlerinde düşüşlere neden olduklarını anlattı. Akkuzu, kan şekerinde normalden farklı seyredebilecek dalgalanmaların başta beyin olmak üzere bütün hayati organların etkileyebileceğini belirtti.

DİYET TATLI İLE BOZULUYOR

Akkuzu, tek tip besine dayalı diyetlerin, yorgunluk, kusma, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği gibi birçok sağlık sorununu da beraberinde getireceğini kaydetti.

Sağlıklı bir kilo kaybı için günlük en az 10 - 14 su bardağı su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Pınar Akkuzu, "Diyet tedavisi mutlaka bir diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır. Ağırlık kaybı haftada 0.5 - 1 kilogramı geçmemelidir. Diğer bir deyişle kişi yavaş ve uzun bir sürede zayıflamalıdır. Yağlı besinler tokluk hissi verdiği ve yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağladığı için diyetin yağ miktarı çok azaltılmamalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Diyetlerde alınacak enerji ile karbonhidrat, protein, yağ ve diğer besin öğelerinin miktarının belirli oranlarda ve dengeli olması gerektiğini ifade eden Akkuzu, zayıflama diyeti uygulayan kişilerin günde 3 ile 6 öğün arasında sık sık ve azar azar beslenmeleri uyarısında bulundu. Zayıflama programlarının yasaklarla dolu olan sıkı bir liste olmaması gerektiğini belirten Pınar Akkuzu, tüketimine engel olabilecek her hangi bir sağlık problemi olmadığı takdirde, tatlı besinlerin bile diyetin bir parçası olabileceğini açıkladı. İnsanların kafalarında diyet kavramının aşılması çok büyük yasaklar duvarı olduğunu dile getiren Pınar Akkuzu, "Birbirleri yerine yenebilecek besinler, kendi aralarında yer değiştirilerek tüketilebilir. Mesela sabahları kahvaltıya eklenebilen yarım simit, iki ince dilimin yerine yenebilir. Ya da çok abur cubur alışkanlığınız varsa ve bunu diyet yaparken engelleyemiyorsanız ince bir dilim ekmeğinizi kesmeniz karşılığında 1 su bardağı patlamış mısır yiyebilirsiniz. Hem çerez gibi alışkanlıkların yerine bir şeyler koyabilir, hem de dengeli beslenmeyi elden bırakmamış olursunuz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam