Zehirle balık avlıyorlar

MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Fethiye İlçesinde, son günlerde görülen toplu balık ölümlerinin sebebi belirlendi. Fethiye Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilileri, ölen balıklardan alınan numuneleri inceleyerek ölümlerin zehirle balık avlanmasından kaynaklandığını tespit etti. Yapılan denetimlerde bu yöntemle balık avlayan 5 kişi yakalandı.

Daha önce tepki çeken dinamitle avcılık yerini zehire bıraktı. Yetkililerin yoğun çabası ile dinamit ile avcılık önlenirken şimdi de zehir ile yapılan avcılığın önüne geçilmeye çalışılıyor. Fethiye ve çevre belediyelerden gelen balık ölümleri ihbarlarını değerlendiren Fethiye Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, iki ayrı balık ölümü olayından numune aldı. İncelenmek üzere laboratuvarlara gönderilen balıklarda böcek ilacına rastlanıldı. Buna göre denetimlerini sıklaştıran ekipler bazı balıkçıların böcek ilaçlarını hamurla karıştırarak denize attıklarını, bunu yiyen balıkların hemen öldüğünü, avcıların da bu balıkları toplayarak seyyar olarak sattıklarını tespit etti. Gelen ihbarları değerlendiren yetkililer jandarma ile ortaklaşa yaptığı operasyonda 5 kişiyi bu tür zehirli böcek ilacıyla avlanırken yakaladı. Yüksek miktarlarda para cezası verilen şahıslar hakkında da adli takibin devam ettiği öğrenildi.

Reklam
Reklam

Fethiye Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, şu an için korkulacak bir şey olmadığını belirtirken sokak satıcılarından balık alınmaması konusunda uyarılarda bulundu. Balık hallerinin bu konuda tamamen güvenli olduğu ve belli aralıklarla denetlendiği belirtildi. Fethiye çevresindeki dere ve göletlerde yaşanan balık katliamının başta dinamit olmak üzere elektrik, sönmemiş kireç, demir boruların içine mermer tozu doldurup patlatma gibi yöntemlerle yapıldığı ileri sürüldü.