Hacettepe Üniversitesi (HÜ) araştırmacıları, üstün zekalı çocuklar ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bulunan çocukların beyin yapıları, ilk kez Türkiye'de, fonksiyonel Manyetik Rezonans (MR)tekniği ile görüntülendi.
Söz konusu teknikle, daha önce geliştirilmiş yöntem ve yaklaşımları daha da ileri götürerek, Türkiye'de 600 bin dolayında olduğu tahmin edilen üstün zekalı çocuğun belirlenmesinin ve özelliklerinin anlaşılmasının sağlanacağı bildirildi.
DPT desteğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında üç yıldır süren çalışmalarla, mevcut yöntemlerle teşhiste yüksek oranda hataya düşülebilen "dikkat eksikliği" ve "hiperaktivitenin" klinik tespitinde, dünyada ilk kez yeni bir yöntem geliştirildi. Mevcut bilimsel verilerin dışında çarpıcı sonuçlara ulaşılan araştırmada, üstün yeteneklilerin beyinlerinin küçük bir bölümünü kullansalar bile başarıya ulaştıkları, normal zekadaki çocuklarda bir görevi yerine getirmede beynin kullanım alanının büyüdüğü, dikkat eksikliği veya hiperaktivite sorunlularda ise, beynin büyük bölümü kullanılmasına rağmen yanılma payının yüksek olduğu ortaya çıktı.
İLK ÖZGÜN YÖNTEM
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü emekli öğretim üyesi ve HÜ KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi araştırmacılarından Prof. Dr.
Sirel Karakaş, DPT ve üniversite tarafından desteklenen projenin HÜ öncülüğünde, Gazi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Ufuk Üniversitesi ile ortak
yürütüldüğünü belirttiği çalışmada, Türkiye'de ilk kez, üstün zekalı çocuklar ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı alan çocukların beyin faaliyetlerini MR
tekniğiyle incelediklerini bildirdi. Proje kapsamında 12 kişilik ekiplerinin, 136 çocuğun beyin yapılarını incelediğini belirten Karakaş, üstün zekalı çocuklardan elde edilen beyin faaliyetinin, normal zekalı çocukların ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarınki ile karşılaştırıldığını aktardı. Beyin faaliyetlerinin karşılaştırılmasında, beynin çeşitli alanlarını faaliyete geçiren görevlerden oluşan ve "Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme için TURCONS-4 Beyin Haritalama Bataryası" adı verilen bir görevler bataryasının Ar-Ge faaliyetlerinin Gazi Üniversitesi öğretim üyesi nöroradyolog Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş ile birlikte gerçekleştirildiğini kaydeden Karakaş, TURCONS-4'ün kullanımını içeren kitabın da yayımlandığını bildirdi. Kullanılan teknikler, akademik birimlerin çeşitliliği ve örneklem sayısı bakımından çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğuna işaret eden Karakaş, tekniklerin bütünlüğünün de dünyada öncü çalışma özelliği taşıdığını aktardı.
Karakaş, çalışmalarında üstün zekalı çocuklar ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda görsel mekanın algılanması ile ilgili karşılaştırmalı sonuçların da, dünyada ilk kez gösterildiğini belirtti.
AA