Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerin, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili "örgüt kurma" suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.
Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oybirliğiyle karar vermişti. (AA)
MEHMET YÜZGEÇ HER YERDE ARANIYOR
Öz ve Kara ile birlikte aynı gerekçe ile hakkında tutuklama talepli yakalama kararı çıkarılan Mehmet Yüzgeç’in ise, karardan sonra cep telefonunu bırakarak ayrıldığı ancak Türkiye’yi terk edip etmediği konusunda somut bir bilgiye ulaşılamadığı öğrenildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Terörle Mücadele Şubesi’ne yazı yazarak Yüzgeç’in yakalanması amacıyla çalışma başlattığı belirtildi. (DHA)
"ÖZ SOYADLI KADIN VARDI"
Artvin Valisi Kemal Cirit, Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a geçen eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın yanında, Öz’ün soyadını taşıyan bir de kadın olduğunu açıkladı. Cirit, iki eski savcının birbirine benzer kıyafet giyip şapka taktıkları ve benzer bavullarla sınır kapısından yurt dışına çıkış yaptıklarını söyledi.
Bir toplantı için Trabzon’a gelen Artvin Valisi Kemal Cirit, haklarında yakalama kararı bulunan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a geçişleriyle ilgili DHA muhabirinin soruları yanıtladı. Sarp Sınır Kapısı’nın Türkiye’nin en yoğun kara hudut kapısı olduğunun söyleyen Vali Cirit, kapıdan dün 27 bin giriş ve çıkış olduğunu anlattı. Vali Cirit, şunları söyledi:
"İlgili şahıslar, yurtdışına çıkış yasağı ve ayrıca kendileriyle ilgili bir yakalama kararı olmaksızın, 13-14 saat öncesinden Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptı. Bunu daha sonra tespit ettik. Gürcistan’a geçtiler, ancak orada da kalmadılar. Gittikleri yerlerle ilgili değerlendirmeleri yapıyoruz ama Tiflis üzerinden Erivan’a geçiş yaptıklarını tespit ettik. Takip etmekteyiz."
"HAVAYOLUNU KULLANMADILAR"
Vali Kemal Cirit, eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın, Gürcistan’la Türkiye arasındaki anlaşmayla yürürlükte olan kimlikle geçiş haklarını kullanarak Sarp sınır Kapısı’ndan geçtiklerini, daha sonra pasaportlarıyla Erivan’a devam ettiklerini anlattı. Cirit, "Trabzon Havalimanı da dahil olmak üzere herhangi bir havayolu kullanılmadı. Karayoluyla gelmişler, yaya olarak çıkış yaptılar. Mobese kayıtlarından araştırmalarımıza devam ediyoruz. Tespitimiz olursa basınla paylaşacağız. Elimizde incelediğimiz bir görüntü var" dedi.
Artvin Valisi Kemal Cirit, eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın çıkarken kimliklerini gizleyip gizlemediklerine ilişkin soruya, "Kimliklerini kullanarak çıkmışlar Zaten rahat kıyafetleri tercih etmişler. Hatta aynı renkleri, aynı valiz boyutlarını, benzer şapkaları tercih ederek çıkış yaptılar. Görüntülerden izleyip gördüğümüz kadarıyla, yarım saat arayla çıkış yapmışlar" dedi.
TANINSALAR DA ÇIKARLARDI
Sınır kapısındaki görevlilerin, Zekeriya Öz ve Celal Kara'yı tanımış olsalar çıkışlarını engelleyebileceklerine ilişkin iddialarla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Haklarında mahkeme kararı olmadan memurların tanıması halinde bir engellemeleri söz konusu olamazdı. Bizim engelleyebilmemiz için, örneğin karşı ülke tarafından bize daha önce deport edilmiş olması gerekir. Orada herhangi işlemiş olduğu suç olabilir. Ya da bizde bir mahkeme kararı olabilir. Ama devlet memuruysa zaten yurtdışına çıkışlar izinlidir. Sarp Sınır kapısında bu anlamda herhangi bir işlem yapmamız söz konusu değildir."