Zengin de halk ekmeğini yeğliyor Erzurum

Erzurum -AA- Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Açan'ın İstanbul'da yaptığı bir araştırmada, son yıllarda özellikle yoksul kesimin ilgi gösterdiği halk ekmeğini tercih edenler arasında, oran olarak az da olsa, gelir düzeyi yüksek iş adamı, tüccar ve esnafın da bulunduğu ortaya çıktı.

Yrd. Doç. Dr. Açan, halk ekmek üretiminden faydalanan müşterilerin profili ve tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla, İstanbul'da halk ekmeği satışının yapıldığı noktalarda anket çalışması yapıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 1 milyon 800 bin adet ekmek üreten ve 300 bin müşterisi olduğu tespit edilen İstanbul Halk Ekmek İşletmesi'nin müşterileri arasından, örnekleme yöntemiyle seçtikleri 825 kişiyle yüz yüze anket çalışması yaptıklarını belirten Açan, ankete katılan müşterilerin, halk ekmeği satın alma dürtülerinin belirlendiğini kaydetti.

Açan, satın alma dürtüleri arasında yapılan oranlamada, en başta yüzde 52,9'la ekmek fiyatının uygun olması gelirken, yüzde 51,5 ile halk ekmeğinin lezzetli olması ve yüzde 29,9'la da genel olarak ihtiyaca uygun bulunmasının tespit edildiğini bildirdi.Tercih edilme nedenleri arasında yapılan sıralamada ayrıca, yüzde 29,2 ile hijyenik, yüzde 24 oranıyla da gramajının tam olmasının takip ettiğine dikkati çeken Açan, "Araştırma sonuçlarında da görüldüğü gibi halk ekmeği yalnızca fiyatının uygun olması nedeniyle tercih edilmiyor" dedi.

-Halk ekmeğini tercih edenlerin mali durumu-

Ankete katılan, halk ekmeğini tercih eden ailelerin yüzde 55,6'sının aylık gelirinin 500 YTL ve altında gelire sahip olduğunu belirten Açan, aylık geliri 501 - 750 YTL arasında olanların oranının yüzde 28,6 , 1001

Reklam
Reklam

- 1500 YTL arasında olanların yüzde 2,8 , 1500 YTL ve üstünde gelire sahip olanların oranının ise yüzde 3,3 olduğuna dikkati çekti.Açan, anket verilerine göre halk ekmeği müşterilerinin yüzde 61,2'sinin ev hanımı, öğrenci, işsiz ve emekli kişilerden oluştuğunu, müşterilerin yüzde 38,8'inin de işçi, memur, iş adamı, tüccar ve esnaf kesimi olduğunu belirtti.

Açan, "Araştırmamız, halk ekmeğinin, bilindiği gibi yalnızca yoksul kesimin tercihi olmadığı, az sayıda da olsa geliri yüksek olanların da halk ekmeği tükettiğini ortaya koydu" diye konuştu.