Konuyla ilgili açıklama yapan Özel İmperial Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Sezgin Mumcu, zengin, varlıklı ve sosyo ekonomik seviyesi yüksek kadınlarda meme kanseri görülme oranının daha fazla olduğunu söyledi. Varlıklı ailelerin kızlarını daha iyi beslendikleri için bu kızların daha erken gelişmekte ve erken adet görmeye başladıklarını hatırlatan Dr. Sezgin Mumcu "Ayrıca bu çocuklar büyüdüklerinde eğitim ve iş nedeni ile daha geç evlenmekte ve daha geç çocuk sahibi olmaktadır. Dolayısıyla fertil çağın erken başlaması, geç doğurma gibi nedenler meme kanseri riskinin artmasına sebep sayılabilir" dedi.
Günümüzde her 9 kadından birinde meme kanseri görüldüğüne dikkat çeken Dr. Sezgin Mumcu "Erken teşhis ile iyileşme oranı yüzde 90'ın üzerindedir ve hayat kurtarır. Kadınlar memelerinde sürekli bir kitle veya değişiklik hissederse mutlaka bir an önce doktora görünmeliler. Her hangi bir yeni gelişmiş kitlelerin araştırılması ve ne olduğunun mutlaka bilinmesi gereklidir. Ancak tedavisi en kolay olan erken evredeki meme kanserleri, tipik olarak hiçbir belirti göstermezler. Bu nedenle kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavi seçeneklerinin sayısını, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırır" diye konuştu.
Opr. Dr. Sezgin Mumcu, en sık 45-65 yaşlar arasında meme kanseri görülmesine rağmen 20 yaşından sonra seyrekte olsa görülebildiğini ifade ederek "Bu yüzden kadınlar 20'li yaşlardan sonra her ay kişisel göğüs kontrolü dediğimiz kendi kendini muayeneyi adet bitiminin 7. gününde yapmalı. Riskli hastalar 30'lu yaşlarda en az bir, 40 yaşından sonra da yılda bir mamografi çektirmeli ve klinik göğüs kontrollerini yaptırmalıdırlar. Meme kanseri için en önemli risk faktörleri ileri yaş, aile öyküsü, erzirmeme, erken adet görme, geç menopoz, bir memede kanser olması, uzun süreli hormon replasman tedavisi, aşırı yağlı beslenme, obezite, sigara ve alkol kullanımıdır. Ancak meme kanserli hastaların yüzde 75'inde neden belirlenememekte ve bu hastalar risk faktörü de taşımamaktadır" şeklinde konuştu.
"Meme kanserinin başlıca belirtileri; meme ucunda çekilme, ağrısız kitle, deride renk değişikliği ve meme ucunda geçmeyen yaralardır" diyen Dr. Mumcu "Ailesinde meme kanseri olan kişilerde olmayanlara göre kansere yakalanma riski 2 kat daha fazladır. Bu yüzden risk altındaki kişilerin belli rutin kontrollerini yaptırmaları son derece önemlidir. Meme kanseri akciğer kanserinden sonra dünyada en fazla görülen 2. kanserdir. Dünyada her yıl 44 binde 1 kadın meme kanserinden ölmektedir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Eğer kanser erken teşhis edilirse hasta yüzde 96 yaşama şansına sahiptir" açıklamasını yaptı.
Dr. Sezgin Mumcu, tedavide 4 seçeneğin bulunduğunu kaydederek "Bunun en önemli ayağını cerrahi tedavi oluşturmaktadır. Ayrıca kemoterapi, radyoterapi ve hormonal tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu tedaviler zaman zaman kombine edilebilmektedir" dedi.
(İHA)