Zengin ülkeler sübvansiyonlardan vazgeçmeli

Batı Afrikalı çiftçilerin haklarını savunan Fairtrade isimli grup, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne pamuk çiftçilerine yaptıkları yardımları kesme çağrısı yaptı.

Zengin ülkelerin sübvansiyonlarının kalkması Afrikalı üreticiler için büyük fark yaratabilir

Batı Afrikalı çiftçilerin haklarını savunan Fairtrade isimli grup, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne pamuk çiftçilerine yaptıkları yardımları kesme çağrısı yaptı.

Zengin ülkeler çiftçilerine yılda yaklaşık 1 milyar dolar destek sağlıyor.

Fairtrade, bu sübvansiyonların pamuk üretimini doğal olmayan bir biçimde artırdığını ve Batı Afrikalı yoksul üreticilerin kazanabileceği miktarı düşürdüğünü söylüyor.

Reklam
Reklam

Çad, Mali, Benin ve Burkina Faso'daki ticari müzakere heyetleri, yalnızca ABD'nin pamuk sübvansiyonlarının kaldırılmasının Batı Afrikalı pamuk çiftçilerinin gelirini yüzde 10 oranında artıracağına inanıyor.

Fairtrade ise son raporunda böyle bir artışın çok önemli bir fark yaratacağını söylüyor.

Zengin ülkelerde yoksul çiftçiler Milli Pamuk Konseyi tarafından temsil edilen ABD'li pamuk üreticileri ise sübvansiyonların ülkenin yoksul güney bölgelerinde 340,000'ı aşkın kişinin düzenli gelire sahip olmasını sağladığını söylüyor.

Avrupa Komisyonu yetkilileri de, AB tarafından sağlanan sübvansiyonların Yunanistan ve İspanya gibi Avrupa standartlarına göre daha yoksul ülkelerdeki çiftçilere yardımcı olduğunu söylüyor.

Fairtrade'in raporuna göre ise, zengin ülkelerdeki çiftçilere yapılan yardımlarla düşen pamuk fiyatları, Afrikalı üreticilerin yıllık gelirinde 147 milyon dolarlık bir azalmaya yol açıyor.

ABD'de tarım sübvansiyonları 1930'ların Büyük Buhran'ı sırasında uygulanmaya başlamıştı.

Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası ise çiftçilere düzenli gelir sağlamayı ve kırsal mirası korumayı hedefliyor.

Reklam
Reklam

2001'de başlayan ve Doha turu olarak bilinen ticaret müzakerelerinin hedeflerinden biri de az gelişmiş ülkelerde büyüme ve refahı ilerletecek yeni küresel ticaret kuralları belirlemekti.

Ancak bu toplantılar da pamuk sübvansiyonları tartışmasına çözüm olamamıştı.