Zeugma adı her yerde

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep'in Nizip İlçesi Belkıs köyü yakınlarında bulunan Antik Zeugma Kenti'nden çıkarılan eşsiz mozaikler, dünyanın ilgisini bölgeye çekiyor. Birecik Barajı suları altında kalan antik Zeugma Kenti'nden ve çıkarılan mozaiklerden etkilenen Gaziantepli esnaf işyerinin adını değiştirerek Zeugma adını vermeye başladı.

Tarihi Antepevi'ni restorasyonla modern bir görünüme büründüren Gaziler Caddesi'nde kuyumculuk yapan Mustafa Yaşar, antik Zeugma kentinden ve çıkarılan mozaiklerden etkilendiğini ve işyerinin adını Zeugma olarak değiştirdiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Yaşar, "Zeugma Kenti'nden çıkarılan mozaiklerden müthiş etkilendim. Hele Çingene Kız olarak nitelendirilen mozaiğin gözleri çok hoşuma gitti. Ben de kuyumculuk yaptığım tarihi Antepevi'ni restore ettirerek, ismini Zeugma olarak değiştirdim ve Çingene Kız mozaiğinin benzerini tablo gibi dışarıda sergilemeye karar verdim" dedi.

Internet Kafe işletmecisi Eyüp Başak ise, antik Zeugma Kenti'nin Birecik Baraj Gölü suları altında kalmasından büyük üzüntü duyduğunu kaydederek, "Kültürel mirasımızın tamamen kurtarılamadan su altında kalması beni çok üzdü. Tarihi ve kültürel değerlerimize yeterince önem vermediğimizi düşünüyorum. Kendi açımdan Zeugma Kenti'ne önem verdiğimi göstermek, halkın da bu konuda bir şeyler düşünmesini sağlamak için yeni açtığım Internet Kafe'nin adını Zeugma olarak koydum. Yıllar önce gerekli uyarıların yapılmasına rağmen kurtarma kazılarına geç başlanmasına bir anlam veremedim. Yine de şu ana kadar çıkarılan mozaikler ve kurtarılan eserler dünya kültür ve sanat çevrelerinin ilgisini bölgeye çekmeye yetti. Şimdi çıkarılan mozaiklerin ve diğer eserlerin sergilenmesi için bu eserlere layık bir müze yapılmasını istiyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kuyumcu, Internet Kafe gibi işletmelerin yanında Gaziantep'te asansör firması, turizm seyahat acentası, tekstil üreticisi, lokanta, ayakkabı, ayçiçekyağı, otel gibi birçok işyeri de ismini ya Zeugma olarak değiştirdi ya da yeni açılan işyerine Zeugma adını veriyor.

Öte yandan, antik Zeugma kentinden çıkarılan mozaiklerin ve diğer eserlerin sergilendiği Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ni geçen yılın ilk 5 ayında 35 bin 465, bu yılın ilk 5 ayında ise 62 bin 140 kişi ziyaret etti.