Zeugma gerginliği

GAZİANTEP (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Zeugma Antik Kenti'ne, kazı başkanı atamadığı için kazılara bu yıl başlanamadı.
Zeugma Mozaikleri'nin Gaziantep ve İstanbul Topkapı Sarayı'nda dünyaya tanıtılmasını amaçlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu girişiminin Gaziantep'teki sivil toplum kuruluşlarınca engellenmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Zeugma Platformu arasında gerginliğe neden oldu.

Yaşanan gerginlik Zeugma ve müze çalışmalarını da olumsuz etkiledi. Kazı mevsimi açılmasına rağmen Zeugma Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına başlanılamadı. Yetkililerden alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kazı başkanı atanmadığından dolayı Zeugma'daki kazılara başlanılamadı.

Reklam
Reklam

Gerginlik, Zeugma Mozaikleri'nin sergilenmesi için yapılan Gaziantep Müzesi ek binasının inşaatında da kendini gösterdi. Zeugma'dan çıkarılan bin 600 metrekarelik mozaiklerin ancak 12 tanesi Gaziantep Müzesi'nde sergilenme imkanı bulurken, restorasyonu tamamlanan diğer mozaikler depolarda bekletiliyor. Depolardaki mozaiklerin sergilenmesi için müze ek bina inşaatının biran önce yapılması için Gaziantep Valiliği öncülüğünde çalışma başlatıldı. Ek bina inşaatı için Bakanlıktan yeterli ödenek çıkmadığından dolayı Valilik, Özel İdare Bütçesinden gerekli ödeneği sağladı. 18,5 trilyon lira bütçeye sahip olan Özel İdare, bütçesinin yaklaşık yüzde 10'nu müze ek bina inşaatına aktardı. Ek bina inşaatı KDV dahil 1 trilyon 640 milyar liraya ihale edildi. Mozaiklerin sergileneceği Gaziantep Müzesi ek binası inşaatı, yapılan ihale şartnamesine göre 4 ayda tamamlanacak. Binanın, yeni turizm sezonunda hizmete gireceği belirtildi.

Bu arada, Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin, Zeugma Mozaikleri'nin İstanbul'a taşınmaması olayından sonra gelişen bu durumla ilgili olarak, "Gaziantep'in ve Türkiye'nin tanıtılmasında Zeugma çok önemli bir unsurdur. Zeugma'daki kazılara, kazı başkanı atanmadığından dolayı bu yıl henüz başlanamadı. Devlette küskünlük olmaz" dedi.

Reklam
Reklam