Zeugma mozaikleri için acil eylem planı

GAZİANTEP (İHA) - Zeugma Antik Kenti'nde çıkarılan bin 600 metrekarelik mozaiğin sergilenmesi için çalışma başlatıldı. Gaziantep Valiliği İl Özel İdaresi bütçesi kanalıyla, Gaziantep Müzesi ek bina inşaatının ihalesi 1 trilyon 390 milyar liraya yapıldı. 4 ay içerisinde bitirilmesi planlanan müze ek binasında, sergilenme imkanı bulunamayan mozaiklerin sergileneceği belirtildi.

Zeugma sayesinde büyük bir turizm potansiyeline kavuşan Gaziantep, bu potansiyeli değerlendirmek için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Sanko Holding yeni bir çalışma başlattı. Mevcut müze ve ek binanın, mozaiklerin sergilenmesi için yeterli görmeyen Valilik, dünyanın en büyük müzesini yaptırmak için kolları sıvadı.

Reklam
Reklam

Dünyanın en büyük mozaik müzesinin yapılması amacıyla Vali Lütfullah Bilgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Sanko Holding Yönetim Kurulu üyesi Adil Konukoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlisi Müberra Gürel, arkeolog Mehmet Önal ve mimar Hakan Sabahlar, dünyanın en büyük müzesine sahip olan Tunus'u geçen hafta ziyaret etti. En büyük mozaik müzesi olan Bardo Müzesi'nde incelemelerde bulunan Vali Lütfullah Bilgin ve beraberindeki heyet, en kısa sürede Gaziantep'in dünyanın en büyük müzesine kavuşturulacağı müjdesini verdi.

Vali Lütfullah Bilgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Sanko Holding Yönetim Kurulu üyesi Adil Konukoğlu, Gaziantep Müzesi'nde düzenledikleri ortaklaşa basın toplantısında, Bardo Müzesi incelemeleri ile yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Vali Bilgin, Gaziantep'te halihazırda 12 adet mozaiğin sergilenebildiğini belirterek, "Şu anki müzemizin fiziki kapasite olarak bütün mozaikleri teşhir etmek için yeterli değildir. Ek bina inşaatı yeni turizm sezonuna hazır hale gelecek. Bu sayede Zeugma'da çıkarılan sanat şaheseri mozaiklerin daha uygun şartlarda teşhiri sağlanacaktır" dedi.
Vali Bilgin, dünyanın en büyük müzesi olan Tunus Bardo Müzesi'nin 17. yüzyıla ait bir Osmanlı Sarayı olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
"Saray, 1888 yılında müzeye dönüştürüldü. Yaptığımız ziyaret ve inceleme gösterdi ki, Bardo Müzesi saray olarak yapıldığı için müzecilik tekniğine uygun değildir. Buna rağmen 900 metrekarelik taban mozaiğinin teşhir edildiği Tunus Bardo Müzesi dünyanın en büyük mozaik müzesi durumundadır. Oysa, Zeugma'dan çıkarılan mozaikler bin 600 metrekaredir. İki katı mozaik eserimiz var ama bunları sergileyecek müzemiz yok. Ek müze inşaatımız bitirilip Zeugma mozaiklerimiz teşhir edildiğinde Bardo müzesinin teşhir ettiği mozaik kapasitesine ulaşılacaktır."

Reklam
Reklam

Vali Lütlfulah Bilgin, Gaziantep'in dünyanın en büyük müzesine kavuşması için Sanko Holding ve Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yeni bir çağdaş mozaik müzesine sahip olacaklarını kaydetti. Vali Bilgin, müze için en uygun arsanın kısa sürede tespit edileceğini ve yakın zamanda dünyanın en büyük müzesinin yapılması için çalışmaların başlatılacağını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Sanko Holding Yönetim Kurulu üyesi Adil Konukoğlu da, Gaziantep'in turizm potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirmek için her türlü işbirliğinin kısa sürede hayata geçirileceğini ve müzenin biran önce yapılmasına çalışacaklarını söylediler.

Vali Bilgin, daha sonra ek bina inşaatında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.