Zeugma mozaikleri paketleniyor

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep ve İstanbul Topkapı Sarayı'nda sergilenecek olan Zeugma Mozaikleri, arkeologlar nezaretinde paketlenmeye başlanırken Gaziantap Müzesi eski müdürü Dr. Rifat Ergeç, mozaiklerin taşınmasının yasal olmadığını ve mozaiklerin zarar görebileceğini iddia etti.

Kültür Bakanlığı ile Packard Vakfı'nın (PHI) imzaladığı protokol gereği İstanbul'a taşınarak yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği Topkapı Sarayı'nda sergilenmesi kararlaştırılan Zeugma Mozaikleri, Gaziantep Müzesi'nde uzman bir ekip tarafından paketlenerek kolilere konuluyor.

Reklam
Reklam

Birecik Barajı'nın yapımı aşamasında sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve toplam 800 metrekare olan yaklaşık 40 adet mozaikten oluşan Zeugma'nın taşınması, tepkileri de doğurdu.

1989 ile 1999 yılları arasında Gaziantep Müze Müdürlüğü yapan ve Zeugma mozaikleri ile ilgili yaptığı çalışmalarıyla tanınan Dr. Rifat Ergeç, mozaiklerin 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. ve 20. maddelerine göre taşınmaz eserler kapsamına girdiği savunarak, "Keyfi bir şekilde bir resim veya fotoğraf sergisi gibi mozaiklerin taşınması ve yerinden kaldırılması yasal açıdan sakıncalıdır" dedi.

Arkeolojik ve müze bilimi açısından bu eserlerin taşınmasının uygun olmadığını vurgulayan Ergeç, "Taşınma esnasında sarsıntıdan dolayı mozaik taşları yerinden oynayabilir. Taşıyan aracın yolda kaza geçirmeyeceğini kim garanti edebilir? 2 bin yıldır toprak altında muhafaza edilen mozaikler, iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecektir. Farklı ısılardan, hele Topkapı Sarayı gibi rutubetli bir ortamda taşlarda genleşme olacaktır. O takdirde paha biçilmez mozaikleri çocuklara versinler, beş taş oynasınlar. Bu risklerden sonra hasar görebilecek, mozaikler beş taş oynamaktan başka hiçbir esprisi kalmayacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Ergeç, Zeugma Antik Kenti'nin yerini bilmeyen ve oraya ayak bile basmayan insanların oturdukları yerden tarihi varlıklar hakkında karar vermesinin büyük yanlış olduğunu kaydetti.

PHI yetkilileri, bu konuda tüm hazırlıkları yaptıklarını belirterek, mozaiklerin hasarsız bir şekilde taşınması ve sergilenmesi için tüm tedbirleri aldıklarını bildirdi. Yetkililer, mozaiklerin, anlaşma yapılan nakliye şirketi tarafından taşınacağını ve herhangi bir hasara karşı sigortalanacağını da belirtti.

Zeugma mozaikleri mayıs ayında Gaziantep Sanayi Odası'nın M1 Tepe Alışveriş Merkezi'ndeki Fuar Alanı'nda 1 ay sergilendikten sonra tekrar paketlenip haziran ayında Topkapı Sarayı'nda sergilenmek üzere İstanbul'a gönderileceği belirtildi.