Zeugma mozaiklerine ihtiyati tedbir

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep ve İstanbul Topkapı Sarayı'nda sergilenmesi için paketlenen Zeugma mozaiklerinin taşınmaması için ihtiyati tedbir kararı alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile merkezi Amerika'da bulunan Packard Vakfı'nın (PHI) imzaladığı protokol gereği İstanbul'a taşınarak yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği Topkapı Sarayı'nda sergilenmesi kararlaştırılan Zeugma mozaiklerinin kolilere koyulması çalışmaları yapılırken, Gaziantep'te bir grup sivil toplum örgütü harekete geçti. Mozaiklerin taşınmasına karşı çıkan Zeugma Platformu adı altında bir araya gelen Gaziantep Barosu, Gaziantep Turizm Derneği, Gaziantep Müze Dostları Derneği ve Dokumacılar Odası yetkilileri, Gaziantep Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne mozaiklerin ve Mars heykelinin müzeden çıkarılmasını önlemek amacıyla tespit yapılması ve ihtiyati tedbir kararı alınması için başvuru yaptı.

Reklam
Reklam

Durum tespiti yapan Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi de eserlerin taşınmaması konusunda ihtiyati tedbir kararı aldı. İhtiyati tedbir kararı kaldırılmadığı takdirde, Zeugma mozaiklerinin Topkapı Sarayı'nda sergilenmesinin mümkün olmadığı bildirildi.

Mahkeme heyeti, Gaziantep Müzesine giderek, mozaik ve taşınacak eserlerle ilgili sayım yaparken, eserlerin yedi emine teslim edileceği belirtildi.

TESPİT SIRASINDA HIRSIZLIK İDDİASI

Bu arada, Gaziantep Müzesi'nde ihtiyati tedbir kararı uygulanırken, polis telsizinde müzeden hırsızlık yapıldığı anonsu üzerine asayiş ve hırsızlık ekipleri harekete geçti.

Gaziantep Müzesi'ne gelen polis ekipleri, olayla ilgili bilgi ve araştırma yaptı. Polis, müzeden çıkan 3 bayanın tarihi eser çalmış olabileceğinin öne sürülmesi üzerine, ticari taksiyle müzeden ayrılan bayanların tespit edilmesi için çalışmalara başladı.

Yetkililer, olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, polisin araştırmalarını sürdürdüğü bildirildi.