Zeybekler için 3 ciltlik büyük eser

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (E.Ü.) Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü Öğretim Görevlisi Onur Akdoğu, 14 yıllık çalışmayla zeybeklerin tarihini, ezgilerini ve danslarını kaleme aldı. 3 cilt olarak hazırlanan bin 278 sayfalık eser, büyük beğeni topladı.

Bu eserin, Türkiye'de zeybeklerle ilgili olarak yayınlanmış en geniş çalışma olduğunu açıklayan Onur Akdoğu, "Zeybeklerin tarihi, ezgileri ve dansları akademik bakış açısıyla ele alındı. 3 cilt olarak yayınlanan eserin ilk cildi zeybeklerin tarihi, 2. cilt ezgileri ve 3. cilt de zeybeklerin dansları ile yöresel istatistikleri kapsıyor. Eserde, 500'ün üzerinde zeybeklere özgü ezgi yer alıyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Söz konusu çalışmanın birçok lisans ve yüksek lisans tezine kaynak teşkil ettiğini açıklayan Akdoğu, "Zeybeklerin tarihi geçmişi, bütün kaynaklar incelenerek ele alındı. Sosyolojik ve folklorik olarak tarih incelemelerine yer verildi" dedi.

Zeybeklerin, bağımsızlık savaşında ilk kurşunu atan, ilk ciddi direnişi gösteren kişiler olduğunu vurgulayan Akdoğu, "Yörük Ali, Demirci Mehmet Efe bunlardan birkaçı.

Zeybekler ülkelerine gönülden bağlı, vatansever, haksızlığa tahammülü olmayan kişiler. Osmanlı İmparatorluğu'nun bozuk düzeni içinde zeybekler, ezilen fakir halktan yana olmuşlardır. Bu nedenle devlet gözüyle barış zamanı eşkıya olarak nitelendirilmelerine karşın, savaş zamanı vatansever ilan edilmişlerdir" diye konuştu.