Zeytin çekirdeğinin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Nasıl kullanılır?

Oleaceae familyasının bir üyesi olan zeytin, boyu genellikle 2-10 metre arasında değişen fakat 15-20 metreye kadar ulaşabilen ağaçlarda yetişen bir meyvedir.

Önceleri yeşil olan meyveler ekim-kasım aylarında olgunlaşır. Kuraklıktan etkilenmemesi uzun ömürlü bir bitki olmasının nedenidir.

Kutsal kitaplarda, mitolojide, eski söylencelerde sıklıkla karşılaşılan zeytin ağacı aynı zamanda ölümsüz ağaç olarak isimlendirilir. Tarihi çok eskiye dayanan zeytin ağacı ülkemiz için önem bir besin kaynağı ve yeri yadsınamaz bir tarım ürünü. Özellikle Ege kıyıları zeytin mamulleri ile ünlüdür. Zeytin ağacının aynı isimli meyvesi ve bu meyveden elde edilen yağ, insan sağlığı açısından oldukça önem taşır. Zeytin ağacının meyvesi ve yaprakları başlı başına şifa niteliğindedir.

Reklam
Reklam

Zeytin Çekirdeğinin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 110

Yağ (g): 9

Karbonhidrat (g): 5.3

Protein (g): 0.8

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları

Zeytin çekirdeği yüksek miktarda antioksidan ve polifenol içerir. Polifenoller hücrelerde meydana gelen aşınmayı önler. Ayrıca yoğunlukla sindirim sistemi hastalıklarının düzenlenmesine yardımcı olur. Zeytin çekirdeğinin faydaları konusunda yapılan araştırmalar henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen, birtakım faydalar hakkında ortak görüşler bulunuyor. Kimi görüşe göre de bitkinin kendisinin yetiştirilebildiği çekirdekler, sağlık açısından son derece faydalıdır. Zeytin çekirdeği de zeytin ağacının özü olduğu için, zeytine dair bütün besin değerlerini taşır.

1. Basur hastalığına iyi gelir

Yetişkin insanların neredeyse dörtte birinde görülen bir rahatsızlık olan basur, kişiden kişiye farklılık gösteren nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Yaşam kalitesini düşüren ve ileri evrelerde hastayı rahatsız eden ciddi bir hastalıktır. Zeytin çekirdeği öğütülüp tüketildiği takdirde basura iyi gelir.

Reklam
Reklam

2. Kabızlığı önler

Kabızlık, sindirim sisteminin yeteri kadar çalışmamasından, dengesiz beslenmekten ve stresten dolayı oluşabilir. Zeytin çekirdeği ise sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık sorununa çözüm olur. Ancak çekirdeğin sindirilmesinin zor olduğu göz önüne alınarak öğütülerek tüketilmesi önerilir.

3. Zayıflamaya yardımcı olur

Zeytin ve zeytinyağı diyetlerin önemli bir parçasıdır. Zeytin, her ne kadar yağlı bir besin maddesi olsa da besin değerinin yüksek olması ve faydalı yağlar grubunda bulunması nedeniyle zayıflamaya yardımcı olur. Zeytin gibi zeytin çekirdeği zayıflatır mı sorusu da merak konusudur. Zeytin çekirdeği tokluk hissi uyandıran maddelerdendir. Mideyi doldurarak uzun süre açlık hissedilmesine engel olur. Böylece zayıflamaya katkı yapar. Ancak tek başına zayıflamak için yeterli değildir, sadece yardımcı etki gösterir.

4. Kansere karşı koruyucu etki gösterir

Zeytin çekirdeğinin antioksidan yönünden zengin yapısı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudun direncini artırır. Zararlı maddelerin yok edilmesinde önemli bir görev üstlenen antioksidanların görevleri kendi içinde farklılık gösterir. Zeytin çekirdeğinde bulunan polifenollerin görevi ise hücre tamiri yapmaktır.

Reklam
Reklam

5. Ağrı kesici özelliği vardır

Zeytin çekirdeği, fiziksel travmalarla ortaya çıkan kemik ağrılarına iyi gelir. Ağrı kesici olarak kullanılacak zeytin çekirdeğinin öğütülerek alınması tavsiye edilir. Böylece sindirim sorununa sebep olmadan alternatif bir ağrı kesici görevi görmüş olur.

6. Mideyle ilgili sorunların tedavisinde yardımcı olur

Ülser, gastrit gibi mide sorunlarının çözümünde kullanılan doğal kaynaklardan biri de zeytin çekirdeğidir. Çekirdeğin içinde bulunan öz, sindirim sistemi üzerinde iyileştirici etki gösterir. Çekirdeğin bütün halinin yenmesi, halihazırda var olan mide probleminin şiddetini artırabilir. Bu nedenle öğütülerek yenmesi tavsiye edilir. Öğütülmüş zeytin çekirdeği mide yanmasını hafifletir.

7. Meditasyon etkisi yaratır

Zeytin çekirdeğinin az bilinen faydalarından biri negatif enerjiyi almasıdır. Zeytin çekirdeğinden yapılan yastıklar, terleme ve koku sorununu engeller. Bu yastıklar aynı zamanda vücuttaki negatif enerjiyi çeker. Bir çeşit meditasyon etkisi gösterir. Bunun için temizlenmiş zeytin çekirdekleri bir yastık kılıfının içine doldurularak kullanılabilir.

Reklam
Reklam

Zeytin Çekirdeği Nasıl Kullanılır?

Zeytin çekirdeğini bütün halinde yutmanın faydalı olduğuna dair yaygın inanışa rağmen çekirdeğin bütün olarak yutulması genellikle tavsiye edilmez. Zeytin çekirdeğinin tüketilmesindeki en sağlıklı yöntem, çekirdeklerin öğütülmesidir. Değirmen ya da havan yardımıyla toz haline getirilen çekirdeklerin yenilmesi bütün halde yendiğinde ortaya çıkan sorunlara neden olmaz. Yine de kronik bir hastalık veya düzenli kullanılan bir ilaç olması halinde uzman bir hekimin görüşüne başvurmak en doğrusu olur. Aksi halde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir, tedavi aksayabilir. Çünkü çekirdeğin içerisindeki bazı maddelerin ilaçların emilimini engelleme ihtimali bulunuyor.

Zeytin çekirdeğinden elde edilen tozu tek başına yutmak konusunda problem yaşayanlar, bu tozu yoğurt, pekmez gibi gıdalara karıştırarak yiyebilirler. Bu konudaki tercih tamamen damak zevkine bağlıdır. Ancak diyabet gibi şeker tüketimine engel olan bir rahatsızlık söz konusu olduğunda, çekirdekten elde edilen tozun şekersiz bir gıdayla karıştırarak tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Reklam
Reklam

Zeytin çekirdeği aynı zamanda dekoratif olarak da kullanılır. Çeşitli süslemelerde tercih edilebilir. Takı yapımızda da zeytin çekirdeğinin kullanımı yaygındır. Bunun yanında kültürümüzde önemli bir yeri olan tesbih yapımında da zeytin çekirdeği kullanılır.

Zeytin Çekirdeğinin Zararları

  • Zeytin çekirdeği yutulur mu sorusuna doktorlar iki farklı şekilde açıklama getirmektedir. Bir grup doktor çekirdeğin midede eritilebileceğini söylerken, diğer bir grup çekirdeğin sivri taraflarının sindirim sisteminde yırtılmalara neden olabileceğini ifade etmektedir. Bu durum hem mide hem de bağırsaklar için sorun teşkil edebilir.
  • Zeytin çekirdeği yutmak konusundaki bazı görüşler, apandisit sorununa yol açabileceğini söylüyor.
  • Zeytin çekirdeği, dışkılama sırasında hemoroid hastalarına sıkıntı yaratabilir.
  • Paketlenmiş halde hazır olarak satılan bazı zeytinlerin olgunlaştırılması sırasında kullanılan kimyasallar ve boyaların çekirdeğe de etki etme ihtimali düşünülürse, bu zeytinler tüketildiğinde vücutta hassasiyet yaratabilir. Zeytin bu yüzden olabildiğince güvenilir satıcılardan temin edilmelidir.
  • Zeytin çekirdeği, zeytinine göre farklı boyutlarda olabilir. İri zeytin çekirdeklerini yutmaya çalışmak boğulmaya neden olabilir.
  • Her türlü besin maddesinin olduğu gibi zeytin çekirdeğinin de bazı bünyelerde yan etki gösterme ihtimali bulunur. Bu yan etkilerin en önemlisi ise alerjidir. Vücudun zeytin çekirdeğine alerjik reaksiyon göstermesi halinde çekirdek tüketiminin minimuma indirilmesi doğru olur.
  • Zeytin çekirdeğini mide eritir mi sorusunun cevabı için tam bir bilgi yoktur. Mide asidinin çekirdeği eriteceğini söyleyenler olduğu kadar, çekirdeğin midenin eritemeyeceği kadar sert olduğunu düşünenlerin de varlığı söz konusudur.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: