Zeytin dalında kaldı

Bursa’da olumsuz hava şartlarından dolayı büyümeyen tonlarca zeytin dalında bırakıldı. Yüzlerce üretici, kuraklık ve don...

Bursa’da olumsuz hava şartlarından dolayı büyümeyen tonlarca zeytin dalında bırakıldı. Yüzlerce üretici, kuraklık ve don nedeniyle küçük kalıp büzülen zeytinlerini toplayamadı. Bu yıl 55 bin tonun üzerinde zeytin hedefleyen Marmarabirlik, 40 bin ton zeytin toplayabildi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Bursa bölgesinden beklendiği miktarda ürün alamadıklarını söyledi. Asa, 8 kooperatif bölgesinde toplam 55 bin 500 ton alım hedeflediklerini ancak bu rakamın 40 bin civarında kaldığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Gemlik ve İznik Havzası’ndan şimdiye kadar 11 bin tona yakın zeytin alındığını ifade eden Asa, “Ürünün var yılında alacağımız sofralık miktarı bundan fazla olmalıydı. Ancak bundan da önemlisi üreticimizin yaşadığı mağduriyettir.” dedi. Asa, bu yıl ürünün küçük taneli olması nedeniyle ortalama fiyatın 2.60 lira düzeyinde gerçekleştiği kaydetti.

Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner ise hava şartlarının buruşturduğu zeytinin üreticiyi kurtarmadığını belirtti. Toplama maliyetlerine dikkat çeken Döner, 40 lira yevmiye ile çalışan bir işçinin günde 50 kilo zeytin topladığını, zeytin fiyatlarının düşük olması sebebiyle de üreticinin zarar ettiğini ifade ettii. Bu nedenle üreticinin zeytinini toplayıp toplamamakta kararsız kaldığına işaret eden Döner, “Zeytin ağaçlarının önümüzdeki yıl için dinlendirilmesi gerekiyor. O bakından dalında kalan zeytinlerin dökülmesi yada toplanması şart. Kar yağışı ve donun sona ermesiyle bu ağaçlar tamamen temizlenecektir.” diye konuştu.

Karacaoba Köyü üreticilerinden Mustafa Bayram ise Bursa bölgesinde bir çok üreticinin zeytinini toplama gereği duymadığını dile getirdi. Bayram, 2 ton zeytin ürettiğini ve bunun yüzde 80’inin çok küçük olduğu için yağlık yaptığını belirten Bayram, geri kalanını ise toplamadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz