Zeytin ilaçlamasına parasızlık engeli

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Körfez bölgesindeki zeytinliklerde parasızlık yüzünden 2006 yılı ilaçlamasının yapılamayacağı bildirildi.

Merkezi Burhaniye'de bulunan Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Birliği Başkanı Ramazan Yaşar, parasızlık yüzünden 2006 yılında zeytin sineği mücadelesinin yapılamayacağını söyledi. Belediye Meclisi Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Yaşar, birliğin ekonomik sıkıntı içinde olduğunu, ilaçlama bedellerinin tahsilinde zorluk çektiklerini belirterek, "Geçen yıl zeytin sineğine karşı gerekli ilaçlamayı yaptık. Önceki yıllarda ilaçlama sırasında cezp edici olarak kullanılan zirai ilacı Tarım Bakanlığı parasız veriyordu. Geçen sene biz, bunu kendi paramızla satın aldık. Bu yıl ilaçlar 450 bin YTL tutacak. Şu anda ilaçlama uçaklarına 200 bin YTL borcumuz var. İlaçlama bedellerini tahsil edemiyoruz. Şu anda alacaklarımızın ancak yüzde 15'ini tahsil edebildik. Zeytin üreticisinden bir milyon 500 bin YTL alacağımız var. Büyük üreticilerden başlamak üzere icra işlemi başlattık. Körfez bölgesinde belediyelerin de zeytinlikleri var. Belediyelerden de ilaçlama alacaklarımız var. Bu durumda 2006 yılında ilaçlama yapılması mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"Tarım Bakanlığı zirai ilacı eskiden olduğu gibi ücretsiz vermeli" diye devam eden Yaşar, "İlaçlama yapılmadığı zaman zeytin ve zeytin yağında, hem verim hem de büyük kalite kaybı olacaktır. Herkes bize yardımcı olsun. Üreticiler ve belediyeler şu anda dekar başına 3 YTL olan ilaçlama bedellerini ödesin. Aksi halde ilaçlama yapılması mümkün değil. Körfez bölgesinde 31 bin zeytin üreticisi bulunuyor" diye konuştu.