Zeytin komisyonu çalışmaya hızlı başladı

ANKARA (İHA) - Zeytin ve Zeytinyağı İle Diğer Bitkisel Yağların üretimiyle ilgili sorunları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 28 Şubat'ta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile 8 üretici birlik yetkililerini dinleyerek göreve başlayacak.

Edirne'i olduğu için yağlı tohumlara öncelik vereceği iddiasıyla eleştirilen ve CHP'den AK Parti'ye geçen Komisyon Başkanı Necdet Budak, "Zeytin ilk önceliğimizdir" güvencesi verdi. CHP'den AK Parti'ye geçtikten sonra zeytin ve zeytinyağıyla diğer bitkisel yağların üretiminde yaşanan sorunları araştırmak üzere kurulan komisyona başkan seçilen ve Edirneli olduğu için zeytini ikinci plana atacağı gerekçesiyle eleştirilen Budak, "Zeytin ilk önceliğimizdir" güvencesi verdi.

Reklam
Reklam

Zeytin ve Zeytinyağı İle Diğer Bitkisel Yağların Üretimindeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı AK Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Budak, ilk defa Meclis'te bu konuda bir araştırma komisyonu kurulduğunu vurguladı.

Dünyanın en sağlıklı yağı olan zeytinyağının 8 bin yıllık geçmişiyle bir efsane olduğunu belirten Budak, dünyada 10 milyon hektarda 900 milyon kadar zeytin ağacı bulunduğunu, zeytin ağacı varlığının yüzde 98'inin Akdeniz çanağında bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde yüzde 13 ile dünyada 2. sırada, zeytinyağı üretiminde ise yüzde 6'lık payla 4'ncü sırada bulunduğunu kaydeden Budak, "Zeytin ekonomik değeri çok yüksek kutsal bir üründür" dedi.
Tanıtımın nasıl yapılacağını ilgili Bakanlıklar'la tartışacaklarını ve çeşitli sorulara yanıt bulmaya çalışacaklarını anlatan Budak, miras yoluyla toprakların bölünmesinin de zeytin tarımında en önemli sorunlardan birisi olduğunu açıkladı. Zeytin genlerinin araştırılarak ıslah edilmesi gerektiğini belirten Budak, seçim bölgesi dolayısıyla yağlı tohumlara öncelik vereceği eleştirilerini yanıtlarcasına, "Zeytin ilk önceliğimiz olacak. Tek dosya içinde farklı klasörlerle ayrı raporlar oluşturacağız" şeklinde konuştu.
Budak, buğdayla yağlı tohumlar arasındaki rekabette ise yağlı tohumlara ağırlık verilmesi gerektiğini bunun için de sonbahardan önce buğday ve ayçiçeği primlerinin açıklanmasının çiftçiyi bu tarafa yönlendireceğini bildirdi. 28 Şubat, Salı günü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile 8 üretici birliğin temsilcilerini dinleyeceklerini açıklayan Budak, Çarşamba günü ise Tarım ve Köyişleri ile Çevre ve Orman bakanlıklarının görüşünü alacaklarını duyurdu.

Reklam
Reklam

Ülke adına böylesine büyük bir milli servetinin önünü açma gayreti içinde olacakları için çok büyük bir heyecan duyduklarını anlatan Budak, "Hayat boyu başarılarınızın bir zeytin ağacı kadar köklü ve sağlam, mutluluklarınızın yeni filizlenen yemyeşil bir zeytin dalı gibi sürekli, yaşamınızın zeytinyağı ile daha sağlıklı ve güzel olmasını diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.