Zeytin Üreticisine İkinci Şok

Marmarabirlik tarafından açıklanan fiyatlardan memnun olmayan üretici, ikinci şoku kotayla yaşadı.Birlik tarafından 5 ton rekolte...

Marmarabirlik tarafından açıklanan fiyatlardan memnun olmayan üretici, ikinci şoku kotayla yaşadı.

Birlik tarafından 5 ton rekolte beyannamesi veren üreticinin 1.2 ton zeytininin alınabileceği bildirildi. Açıklanan fiyatlarla şok yaşayan üretici, kota nedeniyle de kara kara düşünmeye başladı. Birliğe verilmeyen kota fazlası zeytini çok daha düşük fiyatlarla tüccara vermekten başka çaresinin kalmadığını belirten üreteciler, hükümetten yardım bekliyor.

Diğer yandan rekoltenin düşük kalitenin iri olduğu İznik'te ise tüccarın 6 TL ile 6,5 TL arasında zeytin alımı yaptığı öğrenildi. İri zeytinin bu yıl birliğe verilmeyeceğini belirten üreticiler, tüccarın daha iyi fiyatla iri zeytini piyasadan çekeceğini ileri sürdü. Mağdur olduklarını iddia eden müstahsiller, zeytin fiyatlarının üretim masraflarını karşılamadığını, zeytin ağaçlarını sökmeyi bile düşündüklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Mudanya'nın Yörükali köyünden zeytin üreticisi Salih Deniz, “Bu sene geçen seneye göre daha az mahsul var. Marmarabirliğin açıkladığı fiyatlar geçen seneye nazaran daha düşük. 19 tane, 20 tane zeytine 6 lira fiyat belirlemiş. Bizim genelde yetiştirdiğimiz 30-35-40 taneye kadar olan zeytinin fiyatları çok ucuz. Bu fiyatlar üreticiyi memnun etmiyor. Bizim ürettiğimiz zeytinin ortalama fiyatı 2 lira 50 kuruşa geliyor. Bu zeytinin bize 1 lira 80 kuruş maliyeti var. Bu işin içinden çıkılmaz. Çok büyük üretici olmak lazım. Bizim gibi küçük üreticiler bu işi toparlayamaz artık" dedi.

"ZEYTİN AĞAÇLARINI SÖKMEYİ DÜŞÜNÜYORUM"

Zeytin ağaçlarını söküp farklı ürünler ekmeyi düşündüklerini söyleyen Deniz, "Bizim yetiştirdiğimiz 30-35-40 tane zeytinin ortalama fiyatının 3,5 lira olması lazım ki bu işten para kazanalım. Fiyatlar 10 sene önceki ile aynı. Bizim aldığımız mazotun litresi 4 lira 50 kuruş, ilaç 20 TL'den 80 TL'ye çıktı. Bir çuval gübre 80 ila 100 lira. Bu işin içinden nasıl çıkacağımızı bilemiyorum. Ayrıca bunun işçilik maliyeti var. Bize sattığımız zeytinden hiçbir şey kalmıyor. Köylü çok mağdur durumda" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Birliğin yeterli ilaç desteği vermemesinden yakınan Deniz, "Birlikten ilacı çok yüksek fiyatlara alıyoruz. 10 kiloluk bakırlı zehir 200 TL. Gübre 50-60 TL. Eskiden aldığımız gübre etkilemezdi. Zeytin fiyatları hiç artmıyor aynı seviyede kalıyor. Marmarabirliğin geçen sene 46 tane zeytine verdiği fiyat 1 lira 80 kuruştu. Bu sene 41 taneye verdiği fiyat 1 lira 80 kuruş. Bunun da 180 kuruşu kesinti. 41 tane zeytini yağlık diye alıyor. Geçen sene 41 tane zeytin 2 lirayı geçiyordu. Bu fiyatlardan nasıl memnun olabiliriz? Birliğin bu fiyat politikasını değiştirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Birliğini açıkladığı zeytin alım fiyatlarının üreticiyi memnun etmediğini belirten Ahmet Türkmen ise, “Ben Marmarabirliğin fiyatlarından memnun değilim. Geçen seneki fiyatların altında barem fiyatları vermişler. Bu sene 19 tane zeytine 6 lira fiyat belirlemiş. Geçen sene 20 tane zeytine 5 lira 10 kuruş fiyat belirlemişti. Böyle yapacağına küçük tane zeytine yüksek fiyat verseydi de üretici para kazansaydı” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: